Au trecut cateva zile de cand am implinit ... un numar de ani! e ciudat cum trece timpul fara macar sa priveasca inapoi. Lasa parca o dara de speranta dar si de regret in urma lui. A fost ziua mea pe scurt, desi v-ati dat deja seama, si, m-am rasfatat! o data in viata implinesti venerabila varsta frumoasa! M-am rasfatat si mi-am rasfatat odorul care nu stiam cum va reactiona, deoarece era prima ora cand gusta confit de rata. Nu are sens sa epatez sa va spun ca eu mai mancasem de vreo 3500 de ori, caci as minti groaznic. Prima oara am gustat si eu, prima oara am facut, caci, drept este faptul ca e usor piperat pretul unui astfel de preparat si nu obisnuiesc sa gatesc scump, dar, cu proxima ocazie cand mi-oi mai permite mai fac o tura, pentru ca fetita mea si-a lins botisorul si a mai cerut si eu am fost pur si simplu vrajita. Confitul de rata, nu este nimic altceva decat rata gatita in untura, la foc foarte mic, o perioada indelungata de timp. Aveti prezent in memorie momentul in care bunicii scoteau carne de sub untura sau din garnita cum se spune in partea Olteniei? Ei! Este exact ecelasi lucru, foarte simplu de facut si cu un gust Dumnezeiesc. Chiar daca il pregatiti o data in viata, va sfatuiesc sa incercati pentru ca nu veti regreta cu siguranta. Iata cum am procedat eu: Am luat in calcul perioada indelungata in care se gateste de aceea am facut un efort si am cumparat 6 pulpe de rata. De fapt trei pachete. Le-am desfacut le-am spalat si le-am parlit la foc deschis pentru a elimina resturile de pene, le-am crestat, dupa care le-am frecat cu sare grunjoasa si le-am pus pentru 24 de ore la frigider. Scoase de acolo, a doua zi, le-am spalat bine si le-am pus in untura pe care o topisem inainte si in care adaugasem boabe de piper, rozmarin si le-am pus la cuptor pentru .... si aici e partea haioasa... 7 ore la foc foarte foarte mic. Si spun ca e partea haioasa pentru ca le-am facut cu o saptamana inainte de a fi mancate, caci confitul de rata e genul de preparat care cu cat sta mai mult in untura aceea cu atat este mai gustos, iar perioada aceea a fost cea caniculara. Va puteti imagina cum am stat langa cuptorul pornit 7 ore. Nu literalmente langa el, dar tot acelasi lucru este! Carnea trebuie sa fie acoperita de untura lichida! Dupa 7 ore am intepat o pulpa cu o scobitoare si am observat faptul ca este moale si da semne de destramare. Atunci le-am scos din cuptor si, cu mare grija, sa nu se destrame le-am pus intr-o oala (se pun de obicei in borcane, dar n-am avut unul pe masura) si le-am acoperit cu untura lichida, le-am lasat sa se raceasca, am acoperit ermetic oala si la frigider cu ele. Semnul unui confit reusit este faptul ca, la baza pulpei, osul ramane gol. Atunci stiti ca veti savura un deliciu. In ziua cu pricina le-am scos si le-am reincalzit dupa ce au fost curatate de excesul e grasime, le-am pus pe farfurii langa traditionalul piure de cartofi si o dulceata de fructe de soc si niciunul dintre noi nu a mai simtit, pentru cateva minute, trecerea timpului. Paradis culinar in farfuria cu rata mea!Au trecut cateva zile de cand am implinit ... un numar de ani! e ciudat cum trece timpul fara macar sa priveasca inapoi. Lasa parca o dara de speranta dar si de regret in urma lui. A fost ziua mea pe scurt, desi v-ati dat deja seama, si, m-am rasfatat! o data in viata implinesti venerabila varsta frumoasa! M-am rasfatat si mi-am rasfatat odorul care nu stiam cum va reactiona, deoarece era prima ora cand gusta confit de rata. Nu are sens sa epatez sa va spun ca eu mai mancasem de vreo 3500 de ori, caci as minti groaznic. Prima oara am gustat si eu, prima oara am facut, caci, drept este faptul ca e usor piperat pretul unui astfel de preparat si nu obisnuiesc sa gatesc scump, dar, cu proxima ocazie cand mi-oi mai permite mai fac o tura, pentru ca fetita mea si-a lins botisorul si a mai cerut si eu am fost pur si simplu vrajita. Confitul de rata, nu este nimic altceva decat rata gatita in untura, la foc foarte mic, o perioada indelungata de timp. Aveti prezent in memorie momentul in care bunicii scoteau carne de sub untura sau din garnita cum se spune in partea Olteniei? Ei! Este exact ecelasi lucru, foarte simplu de facut si cu un gust Dumnezeiesc. Chiar daca il pregatiti o data in viata, va sfatuiesc sa incercati pentru ca nu veti regreta cu siguranta. Iata cum am procedat eu: Am luat in calcul perioada indelungata in care se gateste de aceea am facut un efort si am cumparat 6 pulpe de rata. De fapt trei pachete. Le-am desfacut le-am spalat si le-am parlit la foc deschis pentru a elimina resturile de pene, le-am crestat, dupa care le-am frecat cu sare grunjoasa si le-am pus pentru 24 de ore la frigider. Scoase de acolo, a doua zi, le-am spalat bine si le-am pus in untura pe care o topisem inainte si in care adaugasem boabe de piper, rozmarin si le-am pus la cuptor pentru .... si aici e partea haioasa... 7 ore la foc foarte foarte mic. Si spun ca e partea haioasa pentru ca le-am facut cu o saptamana inainte de a fi mancate, caci confitul de rata e genul de preparat care cu cat sta mai mult in untura aceea cu atat este mai gustos, iar perioada aceea a fost cea caniculara. Va puteti imagina cum am stat langa cuptorul pornit 7 ore. Nu literalmente langa el, dar tot acelasi lucru este! Carnea trebuie sa fie acoperita de untura lichida! Dupa 7 ore am intepat o pulpa cu o scobitoare si am observat faptul ca este moale si da semne de destramare. Atunci le-am scos din cuptor si, cu mare grija, sa nu se destrame le-am pus intr-o oala (se pun de obicei in borcane, dar n-am avut unul pe masura) si le-am acoperit cu untura lichida, le-am lasat sa se raceasca, am acoperit ermetic oala si la frigider cu ele. Semnul unui confit reusit este faptul ca, la baza pulpei, osul ramane gol. Atunci stiti ca veti savura un deliciu. In ziua cu pricina le-am scos si le-am reincalzit dupa ce au fost curatate de excesul e grasime, le-am pus pe farfurii langa traditionalul piure de cartofi si o dulceata de fructe de soc si niciunul dintre noi nu a mai simtit, pentru cateva minute, trecerea timpului. Paradis culinar in farfuria cu rata mea!