Tortuletul acesta l-am facut pentru puiutul meu la 2 anisori. O sa spuneti ca e vechi, dar n-are decat o saptamana :))Avand in vedere marea ocaziune am trecut la tort, care nu a iesit delooooc cum as fi vrut eu. Initial voiam sa fac un tort masinuta, dar mi se parea cam complicat si putin timp la dispozitie aveam, apoi am trecut la arici, dar am zis ca nu e asa aspectuos...iar in final am zis ca fac un tort fluture. Buuuun, acum ca am rezolvat cu ideea, am trecut la model, am inceput eu sa desenez cam ce si cum as vrea sa arate..dupa care am trecut la fapte. Cand a fost gata umplut tortul si eram aproape de faza de cioplire :D am constatat ca de fapt nu am un suport suficient de mare pe care sa pun tortul meu fluture. Am scotocit eu prin toata casa, dar fara folos...iar timpul curgea in defavoarea mea - mai erau doua ore pana sa vina musafirii, iar casa mea era intoarsa pe dos :D. Asa ca, cu toata parerea mea de rau, a trebuit sa renunt la forma de fluture si l-am lasat rotund iar deasupra lui am trantit un model de fluture lesinat :)))) Oricum Florinel a fost incantat, iar mami promite ca la anul va fi putin mai organizata decat a fost acum.

Tortul acesta l-am facut pe parcursul a doua zile, nu pentru ca am avut chiar atat de mult de lucru la el, ci pentru ca era necesar sa astept ca unele componente ale lui sa ajunga la o temperatura optima pentru utilizare.

Prima data am facut blatul:- ouale (la temperatura camerei) se separa;- albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana cand obtinerm o bezea de toata frumusetea;- galbenusurile le frecam cu uleiul si le incorporam usor in albusuri;- nuca o amestecam cu amidonul si cacaoa, apoi le incorporam pe toate usor in compozitia cu oua, amestecam inceeet cu o spatula pana la omogenizarea completa;- punem 2/3 din compozitie intr-o tava unsa si tapetata cu diametrul de 28 cm, si dam la cuptor pentru 25 de minute;- restul de 1/3 din compozitie eu l-am copt separat pentru inca un nivel de tort timp de 20 de minute, asta ca sa-mi fac viata mai usoara la partea de taiat a blatului.

Puteti sa coaceti toata compozitia odata, si apoi sa o taiati in 3 parti (dar eu m-am speriat de treaba asta), sau puteti sa coaceti fiecare strat pe rand (dar mie mi s-a parut ca ia cam mult timp)...sau alegeti calea de mijloc ca si mine :))Urmatorul pas este crema pentru decor:- 200 ml smantana pentru frisca punem pe foc mic;- cand frisca este incalzita suficient de bine adaugam ciocolata alba si amestecam pana cand ciocolata este topita complet;- dam la rece pana a doua zi;- a dous zi batem bat cei 200 ml de frisca ramasi cu o lingurita de zahar vanilat;- crema din ziua precedenta o mixam bine pana se intareste si se deschide la culoare, adaugam si un intaritor de frisca daca e cazul, apoi adaugam frisca batuta separat amestecand usor cu miscari de sus in jos;- in 2 linguri de crema punem putin colorant verde, la fel procedam si cu colorantul galben;A doua zi am trecut la umplutura, asamblare si ornare, si pentru asta trebuie sa procedam in felul urmator:- punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece, eu am folosit foi de gelatina;- iaurtul il incalzim bine la foc mic, avand grija sa nu fiarba;- dupa 10 minute de hidratat scoatem gelatina din apa si o adaugam in iaurtul fierbinte apoi amestecam bine de tot, lasam la racit;- mixam branza de vaci cu smantana pana devine o crema, pentru asta am folosit blenderul;- adaugam zaharul pudra - nu faceti ca mine si puneti zahar normal ca o sa va ia ceva timp pana se topeste complet :P - si mixam 2-3 minute;- adaugam esenta de vanilie si crema de whisky apoi omogenizam;- punem iartul peste crema de branza si mixam bine, dam la rece;- frisca o batem bat cu o lingurita de zahar vanilat apoi o incorporam usor in crema de branza si iaurt;Pentru asamblare taiem blatul cel mare in doua parti egale. In tava in care am copt tortul punem o foaie de blat, intindem dulceata de struguri si jumatate din mousse-ul de iaurt, punem o alta foaie de blat peste care adaugam mousse-ul ramas amestecat usor cu boabele de struguri. Acoperim cu blatul copt separat si dam la rece pentru cel putin o ora pentru a se intari mousse-ul.

Scoatem tortul din frigider si-l ornam cu crema de frisca si ciocolata, dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut prea multa :)) si nici timp la dispozitie, dar macar a fost apreciata incercarea mea de a face un fluturas.

Stiu ca am scris mult, dar nu m-am putut abtine!! O felie mare pentru voi ca sa nu radeti de talentul meu artistic :P