Se aleg gogonelele sanatoase in diferite marimi si se spala. Radacinoasele se spala, se curata si se taie dupa pregerinta (rondele, cuburi, fasii). Frunzele de telina si visin se spala si ele la jet de apa. Pentru doua borcane de cate 5 l se fieb cinci litri de solutie (4 apa + 1 otet) in care se adauga 5 linguri de sare si 15 de zahar. Dupa fierbere se lasa un pic la racit.

Intre timp se asaza in borcan gogonelele (optional intepate cu un ac, scobitoare) dimpreuna cu radacinoasele, piperul, frunzele si usturoiul intr-o ordine ce tine de gustul estetic ori practic al bucatarului.

Se toarna solutia in borcane si se completeaza in primele ore in cazul in care scade un pic.

Sfatul si experinta nebucatarului. Partea artistica tine de arta culinara, amatorii urmaresc in special gustul.p.s Aceasta reteta garanteaza o murare rapidagogonele parguite, ardei iute (optional)