Aceasta reteta este una autentic romaneasca, insa putine localuri mai pastreaza traditia de a firbe sarmalele in dovleac. Motivul pentru care noi mai practicam inca acest obicei este simplu, traditia este sfanta la Crama Haiducilor si gustul autentic romanesc este nepretuit.

Va poftim pe toti la meseSa servim bucate aleseVinul sa-l bem din ulciorLA CRAMA HAIDUCILOR!Se opareste frunza de vita de vieSe face amestecul de pasat cu orez si carneSe impacheteaza compozitia in frunza de vita-de-vieSe spala mararul si cimbrul si se aseaja pe fundul dovleacului oalei de lut, pe urma se pune slanina, daca nu este facuta pentru cei ce nu mananca porc, pentru a da savoare preparatului si a nu se arde.

Se aseaza sarmalutele si la fiecare doua randuri se aseaza coaste, calbas, ciolan.

Se fierb cu zer de oaie pentru a le fragezi si a avea gustul placut. Pentru a proteja preparatul se face un palanet din frunza de varza cu tarate de grau.

Se introduce in cuptor, unde s-a facut focul cu lemne de esenta tare. Dupa ce s-au consumat lemnele si s-a imprastiat jarul iar cuptorul este incins se introduce dovleacul oala de lut si se lasa la copt 3-4 ore.

Dupa 3-4 ore se scoate din cuptor cu un stergar de canepa tesut la razboi.

Se serveste cu smantana sau iaurt, pita de casa, ardei iute, coaste, ciolan si calbas, toate afumate.

Se incepe masa cu vestita palinca adica tuica de prune de pe Somes cu siguranta cea mai buna tuica palinca, din Romania.

Se infuleca cu pofta, iar dupa se stinge cu o carafa de vin alb - sec sau demisec, din Transilvania.

Pofta mare!Frunzele de vita-de-vie trebuie sa fie tinere Mararul poate sa fie si uscat daca nu mai aveti verde Carnea poate fi amestec sau doar de un singur tip