Am incercat sa prezint pas cu pas cum pregatesc cozonacul. Fiecare-l pregateste in stil diferit, personal... se respecta in mare unele reguli.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Faina se cerne de 2-3 ori.

Pasul 1 Se pregateste maiaua: - se dizolva drojdia in putin lapte cald, 2 linguri zahar si faina, cat sa se obtina o pasta de consistenta smantanii. Se lasa circa 10-15 minute intr-un loc cald, pana isi mareste vizibil volumul. Pasul 2 Iaurt + zahar + oua + unt + putina sare - se amesteca pana se dizolva complet zaharul. In aceasta compozitie se adauga coaja rasa de portocala. Pasul 3Intr-un bol mare, se pune faina cernuta, maiaua crescuta si compozitia de mai sus. Se formeaza aluatul, adaugandu-se lapte cald, atat cat sa se obtina un aluat pufos nelipicios. Pasul 4Se framanta circa 10 minute si se pune la dospit circa 1 ora, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer rece. Pasul 5UmpluturaStafidele se tin circa 10 minute in apa calda, se strecoara si se toarna deasupra lor esenta de rom. Se zdrobeste miezul de nuca. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, 4-5 lg cacao, nucile zdrobite, stafidele + esenta. Pasul 6Dupa ce a trecut timpul de dospire al aluatului, se framanta cu ulei sau unt, aproximativ 30 minute. Pasul 7Se imparte aluatul in 4 parti egale. Se intinde un dreptunghi de circa 1.5 cm, se pune pe suprafata acestuia 1/4 din umplutura si se ruleaza. La fel se procedeaza cu toate partile de aluat. Se rasucesc cate doua rulouri si se aseaza cu grija intr-o tava (unsa cu unt sau se poate folosi pe hartie de copt). Se ung cu galbenus + lapte, se presara susan. Cozonacii astfel formati, se pun din nou la dospit, circa 20-30 minute, la loc cald. Se introduc tavile in cuptorul incalzit si se coc la temperatura medie, circa 40-50 minute. Pofta buna!