Aluatul copt devine foarte poros, se sfarama si combinat cu mere acrisoare si bine coapte dau tot farmecul tortului.

Aluatul: omogenizam faina cu untul rece (razuit sau taiat marunt), putina sare, zahar si 2 linguri de apa foarte rece. Framantam un aluat moale si fraged (atentie untul sau margarina sa nu apuce sa se topeasca, daca simtiti ca aluatul devine alunecos, introduceti totul la frigider pentru cateva minute). Aluatul framantat, il punem intr-o folie transparenta si il tinem la rece timp de o ora.

Umplutura: spalam si curatam merele, le taiem cubulete mici si le amestecam cu zeama de lamaie si scortiosoara macinata. (putem adauga 150 g stafide, inmuiate si sterse de apa)Ungem cu unt o tava rotunda (25 cm), poate sa fie si de tarta, aluatul il impartim intr-o parte 3/4 care va reprezenta baza tortului, iar sfertul va asigura fasiile de deasupra. Intindem o foaie de 0,5 mm (aluatul este foarte fraged, puteti pudra putina faina), asezati foaia in tava in asa fel incat si marginea tavii sa fie acoperita (puteti ajusta aluatul cu degetele), aproximativ 3 cm in inaltime. Cu o furculita gaurim aluatul.

Turnam merele in tava, iar deasupra punem fasiile pe care le obtinem din sfertul de aluat.

Timp de coacerere 20 minute la focul mai puternic, apoi inca 35-40 minute la foc mic.

Incalzim gemul de caise si ungem suprafata tortul cand acesta este inca foarte cald.