Detalii Cozonac cu nuca si scortisoara
Ar fi trebuit sa-i spun Pull apart bread ,dar iar veneau carcotasii sa intrebe daca am uitat limba romana.
Chiar si traducerea suna ciudat trage afara .adica e un cozonac care nu trebuie feliat fiind alcatuit din felii suprapuse care se pot desprinde foarte usor.
Crocant la exterior si pufos in interior.
Acum ca ne-am lamurit cum sta treaba cu mancatul sa va spun si cum sa procedati daca decideti sa-l preparati. Cel mai frumos e ca toata casa miroase a scortisoara cand este la cuptor.
Am pregatit mai intai aluatul pentru ca va sta la dospit.
Drojdia am amestecat-o cu zaharul,am pus laptele caldut(nu fierbinte!!!) si faina si am lasat la dospit.300 g faina cernuta am amestecat-o cu sarea,zaharul,vanilia si coaja de lamaie.
Am batut ouale.
Laptele l-am incalzit si am topit untul in el.
Apoi am adaugat si apa calduta.
Am pus peste faina,ouale batute,drojdia si laptele cu unt.
Am amestecat cu o lingura si apoi am pus restul de 100 g faina.
Am framantat pana am obtinut un aluat nelipicios,care se desprinde de peretii vasului.
Cred totusi ca pentru o forma mai buna,ar fi fost nevoie de un aluat putin mai ferm,al meu a fost destul de moale pentru ca l-am vrut pufos.
Am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit in loc caldut pana si-a dublat volumul.
Am intins apoi o foaie,nu foarte subtire,am uns-o cu unt moale,am presarat zahar brun,scortisoara si nuca.
Am taiat patrate,mie nu mi-au iesit prea egale,dar nu conteaza.
Le-am suprapus apoi cate patru bucati si le-am mai lasat sa dospeasca.
Le-am asezat apoi intr-o tava de chec in picioare ,adica asa cum se vede din poza .
Le-am mai lasat 10 minute in tava,intre timp am incalzit cuptorul.
Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.
Dupa 20 de minute,am scos tava si am glazurat deasupra cu miere de albine diluata cu putin lapte caldut,apoi am presarat zahar brun.
Dupa aceasta operatiune cozonacul s-a inmuiat putin,asa ca am avut impresia ca nu este copt.
De aceea cred ca l-am lasat putin prea mult la cuptor.
Daca vreti sa-l feliati,se lasa sa se raceasca si abia apoi se poate servi.