M-am indragostit de reteta asta de cum am vazut-o prima oara la vio_dreams. M-ai apoi am vazut-o la Dia, Meri, Miha, si alti bucatarasi...si cum sunt o pofticioasa, am stiut ca inevitabil reteta asta urma sa fie facuta. Am asteptat sa gasesc vinete albe si cum au aparut am copt cateva pt salata de vinete si 3 am pastrat pt fiecare membru al familiei pt aceasta reteta. In principiu reteta este cam la fel, dar inevitabil aduci ceva in plus s-au in minus datorita gustului propriu. Hai ca v-am impuiat capul si nu mai cititi reteta...

Vinetele spalate si sterse de apa, se curata in jurul cotorului, dar nu se taie, codita se lasa pt aspect. Ale mele una a fost fara codita si a aratat bine si asa. Se taie vanata pe lungime in felii subtiri, dar nu de tot, pana ajungi la codita. Se pregatesc dinainte si celelalte ingrediente:rosiile taiate felii subtiri, la fel mozzarela si sunca, baconul sau ce aveti. Intre feliile de vinete se pune cate o felie de mozzarela, rosie, sunca, iar inainte de a umple feliile le-am pudrat cu putina sare. De teama sa nu se desfaca eu le-am legat cu ata de bucatarie si le-am asezat intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei. Am stropit vinetele asezate in vas cu 2-3 linguri ulei de masline, am acoperit vasul cu folie de aluminiu si l-am dat la cuptor la 180 grade pt 30 minute. Pt sos:am pus untul si uleiul de masline intr-un vas, am adugat faina si am amestecat cu un tel sa se desfaca faina. Am adaugat laptele, iar in tot acest timp am amestecat cu telul. Dupa ce vinetele au stat la cuptor 30 minute, am scos vasul, am inlaturat folia, iar zeama lasata de vinete nu am aruncat-o pt ca era prea delicioasa si am pus tot sosul format peste sosul bechamel. Am mai adaugat 2-3 linguri de iaurt gras grecesc, sare si piper alb dupa gust. Am mai dat vinetele la cuptor pt inca 15 minute fara folie si le-am servit cu sosul bechamel.

Cu mana pe inima va spun ca este un deliciu...pofta buna!!!!din cauza ca am folosit vinete albe, acestea fiind mai dulci,zeama lasata nu a fost deloc iute si a putut fi folosita la sosul bechamel(era si pacat sa o arunc, avea gust dulce de vinete, ulei de masline, rosii si sare) cand le-am cumparat erau albe si frumoase, dar nu am reusit sa le fac in ziua cand le-am cumparat si coaja alba a inceput sa se pateze, chair daca ele nu erau moi s-au stricate