Desi tochitura este un preparat foarte popular, l-am gatit rar nu pentru ca nu ne-ar fi placut ci pentru ca in concedii este felul de mancare pe care il comandam cel mai des.

Ei bine, perioada de concedii a trecut, a venit timpul sa-l readuc pe masa noastra dar voiam sa-l mai imbogatesc cu un ceva... Pentru asta am aruncat un ochi si in retete unde am gasit zeci de retete de tochitura cu mamaliguta dar toate cam la fel. Pana la urma am gasit ceva-ul acela, garnitura cu ciupercute si rosii cherry. Dupa o reteta a Laurei Adamache.

PREPARARE TOCHITURACarnea o taiem in bucatele potrivite pe care le tavalim prin faina. Acum, sa va spun cum procedez eu pentru o pudrare uniforma cu faina, din doua miscari. Se pune faina intr-o punga cu zip sau o punga mai grosuta si mai maricica. Introduceti bucatile de carne, strangeti bine punga la gura dar lasand volum liber suficient pentru ca atunci cand o scuturam, carnea sa aiba loc sa intre in contact cu faina pe toate partile. Foarte important este ca apoi sa indepartam surplusul de faina. Optim pentru mine a fost sa le rastorm in cosul de la steamer care are orificii foarte mari si am facut miscarea ca si cand as cerne faina deasupra chiuvetei si absolut tot surplusul a cazut prin orificiile respective si carnea a ramas pudrata perfect asa cum am aratat in poza nr.2.

Mai departe, adaugam uleiul intr-o cratita incapatoare si cand este incins, adaugam bucatile de carne scuturate bine de faina in exces. Le calim pana cand isi schimba culoarea, cca 2-3 minute, apoi le scoatem din cratita, le punem intr-o farfurie adanca pe care o acoperim cu un capac.

Punem in cratita ceapa taiata julienne si usturoiul tocat marunt. Le calim 1 minut, apoi adaugam carnea si amestecam bine.

Adaugam vinul alb si asteptam un pic pana ce alcoolul s-a evaporat. Ceea ce v-am povestit pana acum am gatit intr-o cratita antiaderenta pentru ca oala mea inox, desi groasa, imi lipeste orice as praji in ea. Abia la acest pas am mutat totul in cratita inox. Am adaugat sucul de rosii, am amestecat cu 1 cana cu apa, boabele de piper, piperul macinat, patrunjel tocat si putina sare (nu adaugati prea multa sare de la inceput pentru ca sosul scade si mancarea poate deveni prea sarata). Acoperim cratita cu capac si lasam tochitura sa fiarba la foc mic pentru cca 2 ore. Desi imi place mancarea fiarta indelung la foc mic, va spun ca aici mi-ar fi fost de folos o oala sub presiune pentru ca timpul ma fugareste, ziua e parca din ce in ce mai scurta iar pentru o femeie activa este un recipient de gatit zic eu de mare ajutor. Timpul de fierbere se scurteaza cu cel putin 70% si se face economie la energie.

Cum acum gatesc cu o oala normala, va recomand (ma adresez incepatorilor) ca in cazul in care sosul scade prea mult dar carnea nu este complet patrunsa, sa mai adaugati treptat apa calduta. Dupa ce carnea a fiert complet, potrivim tochitura de sare.

PREPARARE GARNITURAIncingem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si adaugam usturoiul necuratat si ardeiul iute tocat marunt. Le calim 1 minut, apoi adaugam ciupercile si rosiile intregi. Amestecam bine, adaugam sosul de soia si le calim cca 2-3 minute. Adaugam vinul alb si piperul. Amestecam ciupercile pe foc mediu pana cand alcoolul este complet evaporat. Ciupercile si rosiile nu trebuie sa fie moi, ci usor crocante.

In momentul in care rosiile incep sa se zbarceasca dar sosul inca n-a scazut, ar fi bine sa le scoateti intr-o farfurie pt. ca se vor terciui daca vor fi prelucrate termic mai mult.

Asamblam in farfurie tochitura de porc si vita alaturi de mamaliguta calda si garnitura de ciuperci si rosii cherry.

Intamplarea a facut sa primesc o sticla de vin exceptional de la un mic producator din Arges care in cantitate mica, a mers de minune cu tocanita.

Sa aveti pofta la masa!Bucatile de carne le puteti pudra cu faina intr-o punga inchisa etans. Obligatoriu carnea se va scutura bine de excesul de faina.