Placinta are in spate o istorie de mii de ani. Primele mentiuni ale existentei acestui fel de mancare au aparut in jurul anului 9500 i.

Hr., in perioada neolitica si in noua era a pietrei, in Egipt. Placintele egiptene erau cunoscute sub denumirea galettes ,erau umplute cu orz, ovaz, secara si erau unse cu miere. Despre aceste forme incipiente de desert exista informatii pe peretii mormantului lui Rhamses al II-lea, din Valea Regilor. Istoricii sunt insa de parere ca originea placintei este atribuita grecilor, care preparau o pasta din faina cu apa, la care se adauga grasime, pasta pe care o infasurau apoi in jurul unei bucati de carne. Aceasta servea pentru a gati carnea sau pentru a nu lasa sa iasa sucurile, oferind un suport usor in calatoriile lungi pe mare. Bineinteles ca de-a lungul anilor, placinta, a prins forme si gusturi deavarsite, mai ales in functie de zonele din care provine acestea. Astfel ca, azi va prezint reteta de placinte pregatite ca la Maramu, umplute cu salata, ceapa verde si marar din ultima recolta din gradina lui buni, de-acum vreo luna. ( 03.11.2013 ). :)Framantam un aluat compact, cu grija sa nu avem contact direct intre drojdie si sare, apoi il lasam la dospit. ( al meu a dospit cam mult ) :) Din aluatul crescut se formeaza 12 cocoloase care se stropesc cu apa sau se acopera pentru a nu se usca pana coacem toate placintele. Pentru umplutura, rupem verdeturile ( mai putin mararul ), le amestecam cu sarea, dupa care le stoarcem surplusul de apa. Adaugam urda si mararul tocat, apoi le omogenizam. Intindem putin prima cocoloasa din aluat si punem la mijloc aproximativ doua linguri din umplutura obtinuta. Strangem, apoi intindem aluatul avand grija sa nu-l rupem, altfel umplutura se va imprastia in tigaie iar placinta se va imbiba cu ulei. Coacem fiecare placinta intr-o tigaie in care in prealabil am incins putin ulei ( este de preferat uleiul de palmier sau alte uleiuri recomandate pentru gatit ). Coacem placintele pe ambele parti putin, pana cand obtinem o culoare frumoasa, aurie. Pofta buna!Pentru placinte de post, renuntati la urda sau alte branzeturi. Puteti folosi ca umplutura si magiun, varza, cartofi, sau ce ce nu, zahar sau nuci macinate. In mod normal, umplutura aceasta se pregateste din frunze de loboda, cozi de ceapa verde ( cum sa zace pa la noi :) ), cas de oaie si marar. Eu am loboda culeasa din gradina si pusa la congelator, dar cum am avut noroc de putina salata proaspata, ceapa si marar din gradina, in luna noiembrie, am profitat. De urda, mi-a fost pofta. Va recomand cu incredere, ambele umpluturi!