Briosele sunt facute dintr-un aluat de patiserie,asemanator celui de cozonac,dar care are un adaos mai mare de unt si oua.

Acest lucru il face sa nu fie potrivit pentru dieta,dar este un adevarat rasfat alaturi de o cana de lapte,ceai ori cafea,ori,daca nu are umplutura,cu putin gem ori dulceata.

Este un aluat atat de pufos incat sigur veti dori sa-l pregatiti de multe ori. De altfel e o reteta mult prea simpla ca sa va lipsiti de savoarea lor.

De regula ele se coc in forme mici si rotunde,dar pot lua si orice alta forma.

De data aceasta,eu am preferat sa coc o parte in tava de briose,dar sa fac si o impletitura gen cozonac.

Toate ingredientele le vom avea la temperatura camerei.

Am pregatit mai intai aluatul de briose,pentru ca acesta va trebui sa stea la frigider peste noapte.va dospi si datorita untului va deveni un aluat dens dar care se lucreaza foarte usor.

Am cernut faina intr-un castron,Am amestecat-o cu sarea si zaharul (am pastrat o lingurita de zahar pentru drojdie).

In mijlocul fainii am facut o adancitura in care am pus drojdia amestecata cu zaharul.

Am pus apoi peste drojdie putina apa calduta,am tras si putina faina si am lasat sa dospeasca maiaua.

Am adaugat ouale si coaja de lamaie si portocala.

Am inceput sa mixez la viteza mica cu paletele de framantare,adaugand restul de apa.

Puteti sa faceti aceasta operatiune si framantand cu mana.

Dupa ce s-a omogenizat,am mixat in continuare,adaugand cate un cubulet de unt,pana ce l-am incorporat pe tot.

Am framantat apoi cu mana pana ce aluatul a devenit ferm si s-a desprins de peretii vasului.

Daca este nevoie,mai adaugati faina.

Am acoperit vasul cu o folie alimentara,lasand loc ca aluatul sa dospeasca si l-am pus la frigider peste noapte.

A doua zi,am pus aluatul pe planseta infainata si l-am framantat bine.

Pentru umplutura,am dizolvat praful de budinca cu putin suc deportocale,restul sucului l-am pus la fiert.

Cand a dat in clocot,am pus budinca si am amestecat cu un tel pana s-a ingrosat.

Am lasat-o sa se raceasca.

Puteti sa adaugati zahar daca credeti ca este nevoie.

Eu nu am pus.

Din aluat am facut 3 rulouri cu umplutura,pe care apoi le-am impletit si le-am pus in tava de chec.

Am mai lasat sa dospeasca 10-15 minute,am uns cu ou si lapte.

Am incalzit cuptorul la 220 de grade si le-am copt 20-25 de minute.

Nu mai mult pentru ca nu vor ramane pufoase.

Din restul de aluat am facut niste melcisiori cu o biluta deasupra,pe care le-am pus in formele de briose.

Le-am copt la fel ca si cozonacul 20 de minute.

Le-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

Dar nu destul, dupa cum se vede cozonacul era inca caldut si nu s-a feliat frumos.

Desi,cred ca e chiar mai bun rupt cu mana decat taiat.

S-aveti pofta!!!