Am gasit aceasta reteta pe un blog http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2010/12/cozonac-pufos-cu-nuca-si-cacao-fara.html. Am fost incantata, l-am pregatit o data inainte cu o saptamana de Craciun (de proba) si apoi la Craciun. Ambele dati mi-a iesit foarte frumos, doar ca eu am exagerat cu umplutura si s-a mai crapat. Incercati reteta si cu siguranta va va iesi un cozonac foarte bun, fara prea multa munca (fara framantare).

Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu cateva ore inainte de a ne apuca de pregatirea cozonacilor.

Cele 5 oua se separa. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca impreuna cu nuca si cacaua pentru umplutura.

Faina se cerne intr-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-o gropita facuta in castronul cu faina. Topim untul si il lasam sa se raceasca. Cand drojdia s-a activat si incepe sa creasca (cam dupa 10 minute) se adauga galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit caldut, nu fierbinte! Se amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.

Atentie, nu se framanta deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acopera vasul cu folie si se lasa aluatul la cald, timp de o ora.

Dupa o ora, cu mainile unse cu ulei, se imparte aluatul in patru, se intind apoi patru foi si se umplu cu umplutura de cacao si nuci, se presara stafidele, rahatul taiat bucatele, apoi se ruleaza. Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare, impletim cate doua rulouri, apoi le asezam intr-o tava bine unsa si tapetata cu faina.

Repetam operatiunea si cu cel de-al doilea cozonac, apoi ii lasam la temperatura camerei sa mai cresca timp de o ora.

Dupa expirarea timpului, ii ungem cu oul batut, presaram cu zahar vanilinat, apoi ii introducem in cuptorul bine incazit la 180 grade, pentru 40-50 minute, in functie de cuptor (se verifica prima data dupa 40 minute). Cand s-au copt, ii lasam sa se raceasca putin si apoi ii scoatem din tavi pe un grilaj.

Sunt deosebit de pufosi si buni...si toate astea fara nicio urma de framantare (decat amestecarea ingredientelor de la inceput).

Incercati! Eu am fost incantata de aceasta reteta!Pofta buna!