Pentru ideea cozonacului m-am inspirat de la Vio.

Acest cozonac este ideal pentru cei ce tin post si nu numai.

Intr-un vas mai mare pune faina amestecata cu sarea.

Separat amesteca drojdia cu cele 2 linguri de zahar,1 lingura de faina si apa minerala calduta.

Fa o adancitura in mijlocul fainii,pune drojdia si las-o asa timp de 10 minute acoperita cu un prosop de bucatarie.

Intre timp pune pe foc apa cu zaharul amestecand mereu pana se topeste zaharul.

Peste faina adauga apa cu zaharul(la temperatura camerei),uleiul,margarina topita,coaja de lamaie si vanilia.

Incepe sa amesteci usor apoi pune aluatul pe blatul de lucru si framanta-l pana devine suplu si nelipicios.(eu l-am framantat cam 20 de minute)Pune apoi aluatul la dospit la loc caldut ferit de curenti pentru 1 ora si jumatate.

Intre timp pregateste umplutura.

Pune pe foc intr-o craticioara laptele cu zaharul,mierea si coaja de lamaie pana incepe sa fiarba.

Adauga macul si mai lasa pe foc aprox 1 minute amestecand continuu.

Pune aluatul dospit pe blatul de lucru si framanta-l cateva secunde pentru a elimina aerul din el.

Imparte-l apoi in 2 bucati aprox egale.

Intinde prima bucata de aluat intr-un dreptunghi cat mai subtire (latimea sa fie cat lungimea tavii)Pune jumatate din umplutura intre 2 hartii de copt si intinde uniform.(sa fie cat jumatate din lungimea aluatului)Pune apoi umplutura peste jumatate din aluat si dezlipeste cu grija hartia de copt.

Ruleaza apoi strans pana se termina umplutura.

Jumatatea ramasa tai-o in fasii subtiri apoi rasuceste fiecare fasie in parte.

Trece fasiile pe partea cealalta a cozonacului bagand capetele sub cozonac.

Procedeaza la fel si cu celalalt cozonac.

Pune apoi cozonacii in tavi si lasa-i la dospit 25-30 de minute.

Baga cozonacii in cuptorul preincalzit pentru aprox. 1 ora. pana se rumenesc frumos.

Cand sunt gata unge-i cu miere diluata in putina apa calduta.

Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci