Detalii Tort de post cu ciocolata si visine
Este prima oara cand fac un tort de post, eu, fanul definitiv si iremediabil al oualor si laptelui :) Mi-a fost teama ca n-o sa creasca eu, obsedata de torturi si prajituri inalte (cat Castelul Bran, daca s-ar putea :) Nu stiam ce gust va avea cu soia eu care nu bausem in viata mea lapte de soia (si nici nu aveam in intentie sa cumpar asa ceva). Ei bine, blatul a crescut incredibil de bine. Tortul a iesit neasteptat de gustos. Per ansamblu, a fost o reusita. i mi-am facut griji degeaba (ca de obicei :)Se preincalzeste cuptorul.
Se cern impreuna faina, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul.
Se mixeaza margarina cu zaharul, se adauga laptele de soia si romul, apoi se incorporeaza cate putin din ingredientele uscate alternand cu apa minerala. Trebuie sa rezulte o compozitie cremoasa, de consistenta smantanii. Daca e prea subtire, se mai adauga faina; daca e prea gros, se mai adauga putina apa minerala (in functie de consistenta laptelui de soia, eu am avut unul foarte diluat asa ca am mai adaugat putina faina). Se toarna intr-o forma de copt, unsa cu margarina/ulei si tapetata cu hartie de copt (eu am avut o forma cu diametrul de 20 cm). Se coace timp de 35-45 minute, la foc mediu. Dupa 30 minute se verifica cu testul scobitorii. Daca se foloseste o tava cu diametrul mai mare, blatul va fi mai scund si se va coace mai repede. Blatul meu a iesit mai inalt (de 7 cm), asa ca l-am tinut in cuptor aproape o ora. Dupa ce s-a copt, blatul se lasa sa se raceasca in tava.
Se prepara siropul: apa se fierbe impreuna cu mierea, zaharul si sucul de lamaie, pana cand capata consistenta unui sirop. Se stinge focul, se adauga coaja de lamaie si se lasa sa se raceasca.
Se prepara ganache-ul de ciocolata: ciocolata se rupe in bucati cat mai mici. Frisca lichida se incalzeste (pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde) pana aproape de punctul de fierbere. Se pune ciocolata peste frisca, se lasa 2-3 minute, apoi se amesteca usor cu o spatula, pana cand se topeste. Se lasa la racit si, cand ajunge la temperatura camerei, se bate cu mixerul cateva minute, la viteza medie.
Blatul racit se taie in 3 straturi orizontale. Se asaza primul strat pe un platou (sau disc de carton), se insiropeaza, se intinde 1/3 din crema, se presara din visine; se asaza cel de-al doilea blat, urmand aceeasi rutina: insiropat, crema, visine. Se pune si cel de-al treilea strat, se insiropeaza, iar crema ramasa se intinde peste ultimul strat si pe laterale si se niveleaza. La sfarsit, se imbraca in frisca. Mie mi-a ramas putina crema ganache si am folosit-o, combinat cu frisca, pentru ornare.
Nu orice margarina este vegetala. Verificati eticheta, multe sortimente contin lapte sau unt. Nu orice ciocolata neagra este de post. Nu va uitati dupa pret, cititi eticheta, sa nu contina lapte. Nu se umbla la cuptor sub nicio forma cat timp aluatul este in procesul de crestere. Verificati prin geamul cuptorului si nu deschideti usa daca mijlocul blatului e moale si/sau prezinta o mica adancitura. Daca intra aer rece in acest interval, blatul nu se mai coace la mijloc, ramane crud si tare (cam asa cum se intampla daca taiem painea fierbinte cu un cutit).