Saptamana asta am facut si eu 5 ani de bucataras si 500 de retete! M-am tot gandit cum sa fac sa sarbatoresc cu voi, ca nu prea eram in forma, unde mai pui ca fetele erau plecate la capitala si erau alte intalniri si reuniri de sarbatorit. Asa ca am tot amanat si m-am tot gandit cu ce reteta sa va incant si pana la urma m-am oprit la acest tort clasic nemtesc - daca tot m-au adoptat astia! :)) Ma emotionez cand ma gandesc la ultimii 5 ani petrecuti alaturi de voi si nu prea reusesc sa exprim in cuvinte tot ce inseamna pentru mine aceasta comunitate de oameni frumosi care te accepta asa cum esti, cu bune si cu rele, care te sustin, te sfatuiesc, te suporta si te.....iubesc, ca pana la urma cred ca despre asta este vorba! Ca nimeni nu si-ar rupe atata din timpul lui si nu ar pune atata suflet in preparate si in prietenii virtuale, daca nu ar iubi ceea ce face :x Asa ca inchei prin a va spune un mare MULTUMESC dragi prieteni si sper din suflet sa sarbatorim cat mai multi ani impreuna!Pregatim mai intai blatul: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga pe rand cate o lingura de zahar si se mexeaza pana se topeste. Dupa ce am incorporat zaharul, adaugam galbenusurile si mai mixam putin. Amestecam bine faina cu cacaua, le putem si cerne impreuna, apoi adaugam pe rand cate o lingura din amestec peste spuma de oua si amestecam usor cu o paleta de jos in sus pana incorporam toata faina.

Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Tapetam o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt si turnam aluatul in ea. Nivelam putin si o dam la cuptor pentru 30-35 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Cand e gata blatul, il lasam la racit pe un gratar 1-2 ore, sau de pe o zi pe alta.

Asamblarea: se taie in doua blatul. Se pun migdalele la prajit intr-o tigaie la foc mic, pana se rumenesc usor, apoi se lasa deoparte sa se raceasca. Ciresele din compot se pun la scurs intr-o strecuratoare. Frisca se mixeaza bine pana incepe sa se intareasca usor, apoi se adauga zaharul si se mai mixeaza putin.

Se aseaza pe un platou prima foaie din blat, se aseaza peste ea cirese, daca va plac, puteti sa umpleti toata suprafata sau sa puneti doar cateva, eu am pus 2 cerculete, iar intre ele am umplut cu frisca, cu ajutorul unui pos. Deasupra de pune cealalta foaie de blat si iar frisca. Imbracam si lateral tortul cu putina frisca, peste care presaram migdalele. Peste tort am presarat niste ciocolata neagra rasa si cateva cirese.

Pofta buna!zaharul pe care l-am adaugat la blat si cel de la frisca, l-am amestecat cu putin zahar vanilat cu zeama de la compot puteti insiropa blatul