Daca unii sunt mofturosi la unele preparate eu va spun sincer fac nazuri la paine. Dupa ochi imi dau seama daca este proaspata. Imi place painea-paine fara potentiatori de gust, afanatori etc. Sunt clienta fidela a unei mici brutarii care lucreaza cu faina macinata in moara proprie. Nenea a fost maistru brutar la fabrica de paine de pe vremuri. Meserie ce mai. Foloseste faina, drojdie, apa si maia de la aluatul precedent. Eu cer mereu paine la tava. Intr-o buna zi ajungand mai tarziu am gasit doar tip franzela. Nenea mi-a explicat ca foloseste acelasi aluat dar copt sub forme diferite gustul va fi diferit. Stiam ca painea este influentata de gradul de umiditate, de gluten, de timp de cocere, temperatura, dar uite ca asta cu forma nu mi-o mai amintesc. Eu am experimentat: acelasi aluat sub forma de franzela la tava are un gust, iar sub forma de chifle altul. Chiflele au fost preferatele mele!!!Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant . Daca laptele acru este la rece se aduce din timp in bucatarie .

Mixati laptele acru cu drojdia, sare, zahar .

Faina cernuta se pune intr-un bol incapator .

Se face o adancitura in mijloc si se pune amestecul cu lapte acru .

Cu ajutorul mixerului de mana cu paletele ondulate mixati aluatul dinspre mijloc, scuturand vasul sa se distribuie faina treptat timp de 15 minute .

Cand amestecul este omogen si observati ca aluatul formeaza valuri ungeti o bucata de folie de nailon cu ulei si asezati peste aluat .

Lasati sa creasca la loc cald 30-40 minute .

Aproximativ jumatate din compozitie am pus in tava de cozonac, am presarat seminte si am copt pana a devenit rumena-.

Timpul nu l-am cronometrat cam 30 minute cuptorul meu este mai incet si mai vechi .

Eu incerc painea prin apasare si batand cu degetul in ea [ ca la o usa :D] . Cand este coapta trebuie sa sune a gol .

Din cealalta jumatate din aluat cu mainile unse cu ulei am format chifle rotunde presarate cu seminte ce le-am copt in tava pe folie de hartie .

Chiflele au avut nevoie de timp mai redus de coacere .

Tot ele sunt preferatele mele .

Cat timp aluatul este la dospit acoperitil cu o bucata de folie de impachetat unsa cu ulei _ Pont de la Lorraine Pascal . Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant .