Nu am mai facut minunea asta de 9 ani, dar anul asta sunt pusa pe fapte mari :))) Prima transa este gata, vor urma si altele. Dulceata o pregatesc din trandafiri rosii catifelati si parfumati (din aceia mari, de gradina).

Adunam petalele de trandafir si indepartam cu foarfeca partea alba de la capat (pentru ca este amara).

Spalam petalele, le scurgem bine de apa, apoi le frecam cu o lingurita de sare de lamaie amestecata cu una de zahar (pentru a-si mentine culoarea rosie la fiert). Pastram petalele astfel pregatite la frigider, pentru 15 minute. Punem la fiert apa si zaharul, pana obtinem un sirop bine legat (cand face spuma la fiert, iar picatura nu se dizolva singura in apa).

Adaugam petalele de trandafir, apoi amestecam si sucul de lamaie si cealalta lingurita cu sare de lamaie. Lasam sa fiarba pana se leaga totul bine, iar dulceata devine sticloasa, apoi oprim focul si turnam dulceata fierbinte, in borcane curate si uscate 3 minute la microunde. Capsam si pastram borcanele cu capacul in jos, pana ce dulceata se raceste. Depozitam si pastram dulceata la rece, pentru mai multi ani.

Ca sa nu muncim mult ( cum am patit eu :P ), rupem florile intregi si taiem petalele direct de pe floarea intreaga, indepartand astfel si partea alba, amara. Mie mi-a adunat Costel doar petalele si m-am chinuit sa tai partea alba luand la mana petala cu petala :(((Pentru ca dulceata sa aiba o culoare frumoasa, frecati petalele de la inceput cu sare de lamaie.