Forţele aeriene ale Taiwanului, în stare de alertă maximă, după ce avioane chineze au survolat insula
China efectueaza aplicatii denumite exercitii de incercuire a insulei din 2016, anul cand Tsai Ing-wen a devenit pentru prima oara presedinte al Taiwanului.
Beijingul considera ca Tsai, realeasa in functie luna trecuta, doreste sa oficializeze independenta insulei. Ea considera ca Taiwanul este o tara independenta numita Republica Chineza, denumirea sa oficiala.
Intr-un comunicat, Ministerul Apararii taiwanez a anuntat ca avioane de vanatoare chineze J-11 si bombardiere H-6 au survolat canalul Bashi, in sudul Taiwanului, apoi au zburat deasupra Pacificului, inainte de a reveni la baza lor prin stramtoarea Miyako, situata intre insulele japoneze Miyako si Okinawa, la nord-est de Taiwan.
In acest interval de timp, armata nationala a utilizat intr-o maniera corespunzatoare avioane de recunoastere si fortele de aparare aeriana, conform regulilor de pregatire pentru lupta, mentioneaza comunicatul.
Institutia de aparare de la Taipei a publicat o fotografie cu un F-16 al fortelor aeriene taiwaneze care urmareste unul dintre bombardierele chineze H-6. Agentia de presa oficiala taiwaneza mentioneaza ca F-16 ale Taiwanului erau inarmate cu rachete reale de lupta.
Misiunile pe lunga distanta ale Beijingului au impact asupra securitatii si stabilitatii regionale si pun in pericol pacea si bunastarea comuna pentru toate zonele regiunii, sustine ministerul.
Taiwanul si insula sa sunt parti sacre si inalienabile ale Chinei. Patrularea militara de pregatire de lupta a fost o actiune complet legitima si necesara care vizeaza situatia actuala din stramtoarea Taiwanului si salvgardarea suveranitatii nationale, a scris duminica seara organul oficial al Armatei Populare Chineze, care noteaza ca a fost un adevarat exercitiu de lupta.
Survolul avioanelor chineze al teritoriului taiwanez intervine in timp ce vicepresedintele ales al Taiwanului, William Lai, s-a intors dintr-o vizita in SUA, unde a asistat la micul dejun cu rugaciune nationala, la care presedintele Donald Trump a sustinut un discurs. China a denuntat aceasta vizita a responsabilului taiwanez la Washington.
Relatiile intre Taipei si Beijing s-au deteriorat si mai mult in ultimele saptamani pe fondul epidemiei declansate de noul coronavirus in China, Taiwanul acuzand Beijingul ca il impiedica sa acceada la toate informatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sau sa asiste la reuniunile OMS.
Taiwanul nu este membru al OMS din cauza obiectiilor formulate de China, care insista ca insula autonoma, una dintre cele mai dinamice democratii din regiune, este doar o provincie chineza ale carei interese in domeniul sanatatii sunt reprezentate in mod adecvat de Beijing, noteaza Reuters. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian D darlat)