Vremea va intra intr-un proces de incalzire pe parcursul urmatoarelor doua saptamani (10 - 23 februarie), cand maximele vor atinge valori de 14 - 16 grade Celsius in majoritatea zonelor, in timp ce precipitatiile vor fi insemnate cantitativ, cu exceptia zonelor montane, unde cantitatile se anunta a fi moderate, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicata luni.

In zona Banatului, intervalul de prognoza va debuta cu valori termice diurne in jur de 12 grade, insa, pana spre finalul primei saptamani, media va scadea usor spre 8 - 10 grade. Pentru 17 si 18 februarie sunt prognozate maxime mult mai ridicate fata de mediile multianuale, ce pot atinge, in medie regionala, 14 - 16 grade, apoi acestea vor scadea la 10 - 12 grade. Media valorilor minime va prezenta mici variatii, astfel ca, de la 3 - 4 grade in prima zi, se va ajunge la 0 grade in perioada 12 - 17 februarie, posibil spre -2 grade, in 16 februarie. In a doua saptamana, media minimelor se va mentine pozitiva, cu cele mai ridicate valori in 18 si 19 februarie, cand vor fi 3 - 4 grade. Temporar, se vor semnala precipitatii posibil insemnate cantitativ in perioada 10 - 12 februarie, dar si in ziua de 14 februarie. Pentru a doua saptamana de prognoza probabilitatea pentru precipitatii va fi mai redusa.

In Crisana, la inceputul perioadei valorile termice diurne vor fi in jurul a 11 grade, insa, pana spre finalul primei saptamani, media va fi in general de 7 - 8 grade. Pentru 17 si 18 februarie sunt prognozate maxime mult mai ridicate fata de mediile multianuale ce pot atinge, in medie, 12 - 14 grade, dupa care se vor inregistra in jur de 10 grade. Media valorilor minime va prezenta mici variatii, de la 2 grade in prima zi, pana la -2 grade in perioada 12 - 17 februarie. Dupa acest interval vor fi doua nopti mai calde, cu minime in medie de 2 - 4 grade. Ulterior, se va reveni la valori in jur de 0 grade. Temporar, se vor semnala precipitatii in perioada 10 - 14 februarie, izolat mai insemnate cantitativ. Pentru a doua saptamana de prognoza, probabilitatea pentru precipitatii va fi mai redusa.

In Transilvania, in prima saptamana de prognoza, cu exceptia zilei de luni (cand se vor inregistra maxime in jur de 10 grade), vor fi valori care se vor situa in general in jurul valorii de 5 grade. Pentru 17 si 18 februarie sunt prognozate maxime mult mai ridicate fata de mediile multianuale, ce pot atinge in medie 10 - 12 grade, apoi pana la finalul intervalului se vor inregistra in jur de 8 grade. Media minimelor va fi de 1 grad in prima zi, apoi cu mici variatii vor fi valori cuprinse intre -6 si -2 grade. Dupa 18 februarie, in general, vor fi minime termice cuprinse intre -2 si 0 grade. Precipitatii temporare sunt prognozate in perioada 10 - 14 februarie, izolat mai insemnate cantitativ. Dupa data de 18 februarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou.

In Maramures, in prima saptamana, in medie se vor inregistra maxime de 5 - 6 grade, usor mai ridicate in prima zi, spre 7 - 8 grade. i in aceasta regiune, in zilele de 17 si 18 februarie, se pot atinge maxime ridicate pentru aceasta perioada in jurul a 10 grade, insa dupa acest interval se va produce o scadere usoara la o medie a acestora de 7 - 8 grade. Media minimelor va fi de 1 - 2 grade in prima zi, apoi, cu mici variatii de la o noapte la alta, vor fi valori cuprinse intre -4 si -1 grad. Dupa 18 februarie, in general, vor fi minime termice in jurul valorii de zero grade. Temporar, se vor semnala precipitatii in perioada 10 - 14 februarie, izolat mai insemnate cantitativ la inceputul intervalului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou dupa data de 17 februarie.

In Moldova, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale. Valorile maxime de temperatura pentru prima saptamana vor fi, in general, de 6 - 8 grade, iar pentru a doua saptamana de 9 - 10 grade, cu exceptia zilelor de 17 si 18 februarie cand sunt prognozate 12 - 14 grade. Media minimelor va fi de 2 grade Celsius, in prima zi, dupa care se va ajunge la zero si chiar -3 grade. Dupa data de 18 februarie, in medie, vor fi minime usor pozitive, dar nu mai ridicate de 2 - 3 grade, iar trecator vor fi precipitatii slabe cantitativ in perioada 10 - 14 februarie. Ulterior, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in general redusa.

In privinta vremii prognozate pentru regiunea Dobrogei, in prima saptamana, vor fi maxime, in medie, de 6 - 8 grade, iar in doua in jur de 10 grade. Valori termice mai ridicate, pana in jur de 14 grade, se pot inregistra in 18 februarie. Media minimelor va oscila intre 0 si 4 grade in prima jumatate a intervalului si se va mentine la valori de 3 - 5 grade, intre 18 si 23 februarie. Aceste valori termice vor caracteriza o vreme mai calda fata de normal in cea mai mare parte a intervalului, dar mai ales dupa data de 18 februarie. Se vor semnala precipitatii slabe cantitativ in perioada 10 - 14 februarie, iar dupa acea perioada probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va ramane in general redusa.

In Muntenia, in prima jumatate a intervalului, temperatura va avea valori maxime, in medie regionala, de 8 - 9 grade, iar pentru saptamana 17 - 23 februarie, in general de 12 - 13 grade. i in aceasta regiune, in ziua de 18 februarie se pot atinge maxime in jur de 16 grade, caracterizand o vreme mult mai calda fata de normalul perioadei. Media minimelor va fi de 2 grade Celsius, in prima zi, apoi se vor inregistra variatii de la o noapte la alta, in general, intre -3 grade si 1 grad. Dupa 18 februarie vor fi minime termice predominant pozitive. Trecator, se vor semnala precipitatii slabe cantitativ in perioada 10 - 12 februarie, dar si in ziua de 14 februarie. Pentru a doua saptamana de prognoza, probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa.

In regiunea Olteniei, in prima jumatate a intervalului de prognoza, temperatura va avea valori maxime, in medie regionala, de 8 - 10 grade, in 17 si 18 februarie este estimata o incalzire pana spre 16 grade, apoi se va reveni la valori de 11 - 12 grade. Media minimelor va fi de 2 - 3 grade in prima zi, iar ulterior se vor inregistra variatii de la o noapte la alta, in general de la -3 grade la 1 grad Celsius. Doar in 18 si 19 februarie vor fi minime mai ridicate, ce se vor situa in jurul valorii de 3 grade. Precipitatii se vor semnala temporar in perioada 10 - 12 februarie si cu o probabilitate ridicata in ziua de 14 februarie. Pentru a doua saptamana de prognoza, vor fi precipitatii reduse cantitativ.

La munte, intervalul va debuta cu valori termice diurne in medie regionala de 2 - 3 grade, insa, pana spre finalul primei saptamani, se vor inregistra maxime in general negative ce se vor situa in jurul valorii de -2 grade. Pentru 17 si 18 februarie sunt prognozate maxime ce pot atinge in medie 4 - 6 grade, iar ulterior acestea vor scadea pana in jurul valorii de 0 grade. Temperaturile minime se vor mentine predominant negative pe tot parcursul intervalului, cu cele mai scazute valori intre 12 si 16 februarie, cand media va oscila intre -8 si -6 grade, dar si cu valori mai ridicate spre 0 grade, in ziua de 18 februarie. In perioada 10 - 12 februarie, dar si in ziua de 14 februarie, se vor semnala precipitatii pe arii mai extinse si in general moderate cantitativ. De asemenea, in zilele de 15 si 16 februarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa, urmand sa creasca din nou dupa data de 17 februarie.

Estimarile meteo sunt realizate pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilica, editor online: Ady Ivascu)