Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat in premiera sa examineze plangerea depusa impotriva Frantei in urma refuzului acestui stat de a repatria o familie de jihadisti, transmite luni AFP.

Doi francezi au sesizat in mai 2019 Curtea de la Strasbourg pentru a obtine condamnarea statului francez pentru refuzul de a o repatria pe fiica lor, nascuta in 1991 si plecata in Siria in 2014, unde a nascut doi copii, acum in varsta de 5 si, respectiv, aproape 4 ani.

Cei doi copii si mama lor au fost raniti in lupta de la Baghouz, ultimul bastion al gruparii jihadiste Stat Islamic in Siria, cucerit la 23 martie de coalitia arabo-kurda.

Familia este retinuta de atunci in tabara Al-Hol, in Kurdistanul irakian, in conditii sanitare dramatice si inumane.

Prin refuzul de a repatria aceasta mama si pe cei doi copii bolnavi, raniti si intr-o stare de slabiciune extrema, (...) Franta ii expune in mod constient si deliberat pe acestia tratamentelor inumane si degradante, incalcand astfel Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aratau avocatii petentilor. inand cont de riscul extrem de serios pentru viata, sanatatea si situatia personala a acestei familii, plangerea reclama un tratament prioritar din partea CEDO.

Avocatii invocau faptul ca decizia Frantei constituie o incalcare a paragrafului 2 din articolul 3 al Protocolului nr. 4, potrivit caruia nimeni nu poate fi privat de dreptul de a intra pe teritoriul statului al carui cetatean este.

Luni, in primele etape ale procedurii, CEDO a publicat o prezentare a faptelor din aceasta plangere, precum si o serie de intrebari adresate partilor, care au la dispozitie cateva saptamani pentru a raspunde.

Ulterior, Curtea va judeca aceasta cauza si va decide condamnarea sau nu a statului francez. Hotararea nu este asteptata mai devreme de sase luni, a precizat CEDO, la solicitarea AFP.

In particular, la CEDO va trebui sa stabileasca daca soarta francezilor retinuti in strainatate tine de jurisdictia Frantei (si, deci, ii poate fi imputata), a scris pe Twitter Nicolas Hervieu, specialist in drept european.

In aprilie 2019, Consiliul de Stat al Frantei a respins mai multe cereri ale unor francezi care solicitau sa fie repatriati. Consiliul a considerat ca subiectul tine de diplomatia franceza si, prin urmare, ii excede competentele.

Niciun alt stat membru al Consiliului Europei nu a facut pana acum obiectul unei plangeri de acest fel, a indicat CEDO. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian D darlat)