Un recital avandu-i ca protagonisti pe violonistul de talie internationala Remus Azoitei si pe pianistul Eduard Stan continua, joi seara, de la ora 19,00, Seria Concertelor Enescu, cel mai vechi program permanent al ICR Londra.

Cu un program care accentueaza legaturile stranse dintre muzica romaneasca si cea germana, duetul va demonstra de ce este considerat a fi cel care a stabilit standardul in privinta interpretarii enesciene, informeaza ICR.

Cei doi muzicieni colaboreaza cu succes de peste doua decenii, evoluand impreuna cu numeroase ocazii si fiind, totodata, coautorii singurei serii de inregistrari cu integrala lucrarilor pentru vioara si pian ale lui George Enescu, lansata de H nssler Classic in 2007-2008 si primita cu elogii de presa de specialitate.

Violonistul Remus Azoitei este absolvent al Conservatorului din Bucuresti la clasa lui Daniel Podlovski si fost bursier al renumitei Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay, Masao Kawasaki si Itzhak Perlman.

Violonistul roman canta pe o vioara de patrimoniu universal Gagliano, creata in 1740, si a concertat de-a lungul anilor in sali prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St Martin-in-the-Fields si Wigmore Hall din Londra, Teatro La Fenice din Venetia, Auditorio Nacional Madrid sau Wiener Konzerthaus.

In 2001 a fost numit profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica - Londra, fiind atunci cel mai tanar profesor de vioara din intreaga istorie de 200 ani a institutiei.

In 2005, a interpretat Dublul concert de Bach alaturi de violonistul Nigel Kennedy, in cadrul Festivalului Enescu, concert preluat de catre 19 posturi de radio si televiziune din Europa.

Totodata, Remus Azoitei este unul dintre fondatori si director artistic al Societatii Enescu din Marea Britanie.

In 2005, a fost decorat de catre Presedintele Romaniei cu titlul de Ofiter al Ordinului Meritul Cultural, iar in mai 2013, Regele Mihai al Romaniei i-a conferit titlul de ofiter ar Ordinului Coroana Romaniei.

Pianistul Eduard Stan, pe care Frankfurter Allgemeine Zeitung il lauda pentru deosebitul simt al tonalitatii si culorii muzicale, a cantat pe cele mai importante scene din Europa si Statele Unite, printre care Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Wiener Konzerthaus, Salle Cortot din Paris, Teatro La Fenice din Venetia, Carnegie Hall din New York si Kennedy Center din Washington DC.

In calitate de initiator si director artistic al Festivalului Enescu din Heidelberg / Mannheim 2005, i s-a conferit din partea Institutului Cultural Roman Medalia Enescu pentru contributia sa la raspandirea muzicii enesciene. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lazaroiu) Sursa foto: Remus Azoitei / Facebook.com