Cioloş: Voi susţine plafonarea subvenţiilor acordate la hectar, dar banii să rămână în ferma respectivă
Plafonarea: va spun din capul locului ca voi fi unul dintre aceia care vor sustine plafonarea subventiilor care se dau la hectar. (Acestea, n.r.) trebuie limitate, dar ar trebui sa gasim solutii si formule prin care banii care sunt limitati nu doar sa nu plece din tara. As vrea sa fiu foarte clar: rezultatul plafonarii, banii care sunt economisiti din plafonare nu trebuie sa plece din statul-membru respectiv, si sa nu plece nici din ferma care acum are acces la acesti bani, cu conditia ca ferma respectiva sa demonstreze ce face cu banii. Pentru ca marea problema cu subventiile la hectar este ca acesti bani se dau doar pentru ca ai hectare, sunt bani publici si pot fi folositi in diferite directii care nu au legatura cu agricultura sau cu cresterea performantei in agricultura, din punctele de vedere economic, ecologic si social, le-a transmis Dacian Ciolos agricultorilor din Romania prezenti la Congresul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).
Fostul comisar european pentru Agricultura a afirmat ca banii economisiti prin plafonarea subventiilor ar trebui sa fie folositi intr-un beneficiu mai larg decat interesul direct al fermelor. i atunci cu inventivitatea noastra va trebui sa gasim mijloacele prin care sa vedem care sunt provocarile in fata fermelor mari, care vor fi afectate de plafonare si ce fel de masuri de investitii pot fi sustinute financiar de banii respectivi, de care ferma respectiva are nevoie. i atunci cred ca lucrand un pic si la nivelul plafonului care este propus de Comisie, sa avem si o parte de redistribuire, cred ca daca luati in considerare rolul fermelor mari, si in mediul economic, si in mediul ecologic, si in mediul social, si veniti cu idei si cu proiecte, acesti bani (de la plafonarea subventiilor, n.r.), care ar putea sa o ia in alta directie, ar putea sa fie folositi tocmai pentru a finanta masuri care sa nu fie doar in interesul fermei, ci si in interes mai larg, a declarat Dacian Ciolos.
Liderul Renew Europe a apreciat ca domeniul digital, inteligenta artificiala si colectarea datelor vor determina orientarea economiei in urmatorul deceniu.
Comisia Europeana si-a stabilit programul de lucru si viziunea pentru urmatorii 7 ani si cred ca va marca urmatorii cel putin 10 ani, pe doi mari piloni: Pactul Verde e pilonul care a iesit cel mai mult in fata, dar sa nu il neglijam nici pe celalalt, cel al transformarii digitale. Sunt doi piloni care vor influenta masiv viata sociala, organizarea sociala, economia, politica din Europa si chiar din lume in multe zone in urmatorii ani si in urmatoarele decenii. Modul in care ne raportam la resursele naturale si modul in care ne putem reduce influenta activitatii umane asupra schimbarilor climatice, iar de partea cealalta transformarea digitala. Digitalul vine din urma, aceste tehnologii ne influenteaza deja viata vrem-nu vrem si intrebarea e cum folosim aceste tehnologii digitale ca sa raspundem si la provocarea aceasta legata de Pactul Verde, de schimbarile climatice, dar si de felul in care societatea va evolua. i as indrazni sa spun ca daca pe la inceputul secolului XX, pentru economia lumii petrolul era elementul de baza care definea orientarea dezvoltarii economice, pentru urmatoarele zeci de ani, digitalul, inteligenta artificiala si datele colectate de toate sistemele astea digitale vor fi principala resursa care vor determina orientarea economiei si care va reimparti lumea sau zonele de influenta economica din lume. De asta sunt importanti cei doi piloni, a opinat Dacian Ciolos.
Acesta a propus o apropiere a activitatii de vanzare de activitatea de productie agricola, pentru stabilizarea veniturilor agricultorilor.
Circuitele agro-alimentare: eu unul, daca as veni la Guvern, pentru un plan de minimum 4 ani de zile sau chiar pana la 8-10 ani, as pune ca principal obiectiv al Ministerului (Agriculturii, n.r.) o viziune si politici agricole prin care sa consolidam sectorul agro-alimentar si capacitatea de a comercializa. Pentru ca nu stiu daca mai e cazul sa v-o spun, asta o spun dupa experienta mea in pozitiile de responsabilitate pe care le-am avut, astazi in lume in sectorul agro-alimentar nu mai castiga cel care produce, ci castiga cel care vinde. i cu cat vinzi mai inteligent, cu cat esti mai adaptat la pietele care sunt in miscare, cu atat poti sa-ti remunerezi mai bine activitatea de productie. i cred ca aici noi trebuie sa gasim componentele de politici publice prin care sa facem ca partea asta de valoare adaugata din comercializare sa fie cat mai apropiata de cel care produce. Altfel, daca nu reusim sa stabilizam veniturile agricultorilor, nu vom avea agricultura performanta din nici unul din punctele de vedere in anii urmatori, a afirmat fostul comisar european pentru Agricultura.
Potrivit lui Dacian Ciolos, colectarea datelor relevante din domeniul agricol are o importanta deosebita in dezvoltarea agriculturii.
Dar veniturile agricultorilor nu vor mai putea fi sustinute durabil doar prin subventii si trebuie sa conectam agricultorul la toate mijloacele acestea de vanzare, de comercializare, care s-au diversificat foarte mult, apropo de platformele de internet si de tehnologiile digitale. Trebuie sa introducem tehnologiile digitale in agricultura, nu doar in partea de productie, cu agricultura de precizie, si cu tot ce inseamna accesul la date... Apropo, acesta e un alt subiect care merita o conferinta intreaga: agricultura si digitalul, agricultura si accesul la date. Cei care vor adapta tehnologiile moderne in agricultura vor fi cei care vor avea acces la datele care se colecteaza - date de sol, de mediu, date de piata si asa mai departe, a sustinut liderul Renew Europe. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)