Viitoarea recolta de fructe de padure aflata pe domeniul Directiei Silvice Maramures va fi livrata pe piata germana si austriaca, a precizat, miercuri, purtatorul de cuvant al institutiei, Mihai Lesan.

Intreaga recolta de fructe de padure - afine si mure - urmeaza a fi livrata unor beneficiari din Austria si Germania, in baza unui precontract de achizitie. Lucram cu aceiasi beneficiari de peste 30 de ani si putem spune ca avem o relatie comerciala foarte buna. Avantajul precontractului ne asigura ca intreaga recolta va fi achizitionata si valorificata in termeni reciproc avantajosi, a spus Mihai Lesan.

Directia Silvica Maramures strange anual din zonele alpine mure si afine cu ajutorul lucratorilor sezonieri care predau recolta ocoalelor silvice. Recoltarea se face manual, fapt ce impune un efort fizic insemnat, iar in cazul strangerii afinelor se ajunge la altitudini de 2.000 de metri. Dupa recoltare, fructele de padure sunt depuse in depozite frigorifice unde se pastreaza pana in momentul livrarii catre beneficiar.

Directia Silvica Maramures realizeaza anual din valorificarea fructelor de padure intre 200.000 si 300.000 de euro.

O buna parte din recolta de fructe de padure se reintoarce in farmaciile naturiste din Romania sub forma unor sucuri sau dulceturi naturale.

Anual, incepand cu luna decembrie, primim prin intermediul unor furnizori externi, sucuri naturale, dulceata naturala, toate fiind fabricate din fructe de padure, unele din ele avand ca provenienta Romania. E pacat ca foarte putini sunt procesatorii din tara care folosesc aceasta resursa naturala deosebita. Produsele din categoria aceasta sunt foarte apreciate de consumatori, dar si de persoanele cu diferite afectiuni de sanatate, a declarat, pentru AGERPRES, directorul farmaciei Anafarm din municipiul Baia Mare, Flavia ofron.

Pana la sfarsitul anului 1997, o mare parte din recolta de fructe de padure, dar si din recolta locala de mere, pere, prune, cirese, caise si visine era procesata la fabrica Marcons Baia Mare, iar dupa falimentarea fabricii intreaga platforma a fost transformata in spatiu destinat unor magazine. AGERPRES / (A - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Fratila, editor online: Ada Vilceanu)