Epidemia de coronavirus ar putea fi la apogeu in China, unde a fost detectata pentru prima oara in orasul Wuhan din centrul tarii, insa este abia la inceput in restul lumii unde exista probabilitatea sa se raspandeasca, a declarat miercuri un expert in boli infectioase, citat de Reuters.

Un consilier medical din China este de parere ca afectiunea atinge apogeul in aceasta perioada in China unde s-ar putea incheia pana in aprilie. El a spus ca isi bazeaza estimarile pe modelare matematica, evenimente recente si actiuni guvernamentale.

Dale Fisher, presedinte al Retelei de Alerta & Raspuns la Epidemii Globale, coordonata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a declarat ca evolutia in timp prognozata se poate adeveri in cazul in care este permisa raspandirea virusului in Wuhan.

Este corect sa spunem ca asta este ceea ce vedem cu adevarat, a spus el intr-un interviu acordat Reuters. Dar s-a raspandit in alte locuri unde este inceputul epidemiei. In Singapore, suntem la inceputul focarului, a adaugat expertul.

Virusul asemanator celui gripal a provocat decesul a peste 1.100 de persoane si a infectat aproape 45.000, predominant in China si mai ales in Wuhan.

Singapore a raportat 50 de cazuri de coronavirus, una dintre cele mai mari cifre din China, printre acestea numarandu-se din ce in ce mai multe cazuri de congatiune locala.

As fi destul de convins, insa, ca in cele din urma fiecare tara va avea un caz, a spus Fisher.

Intrebat de ce au fost consemnate atat de multe cazuri in Singapore, el a spus ca au fost comparativ mai multe teste pe insula. Avem un indice foarte scazut de suspiciune in cadrul testelor, deci... exista o certitudine mai mare, a spus el adaugand insa ca exista inca multe necunoscute in ceea ce priveste modul de transmitere a virusului.

Kenneth Mak, director de servicii medicale in cadrul Ministerului Sanatatii din Singapore, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca este dificil de estimat cu certitudine ca epidemia va cunoaste un apogeu in tara de origine luna aceasta, insa este de asteptat ca astfel de varfuri ale epidemiei vor fi inregistrate in alte tari cu una sau doua luni dupa China.

Fisher a declarat ca nu exista nicio justificare pentru cumparaturile generate de panica ale unor produse esentiale, cum ar fi orezul sau rolele de hartie igienica, observate in Singapore. Nimic nu sugereaza ca vom ramane fara ceva, a spus el. As ramane rational, a adaugat oficialul.

El a declarat ca persoanele varstnice si cele care sufera de diabet prezinta cel mai mare risc de boli grave. Pentru marea majoritate a oamenilor, va fi doar o boala usoara, insa chiar si asa trebuie tratata cu respect, a spus Fisher. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)