Vincze Lorant, raportor permanent LIBE în negocierile privind noul cadru de colaborare UE-Marea Britanie
Am fost propus din partea grupului PPE din Comisia LIBE, deoarece acest dosar revine grupului nostru politic si am fost rugat de catre coordonatorul grupului sa preiau acest dosar datorita cunostintelor de limba engleza si capacitatilor mele de a negocia. Practic, voi fi un raportor permanent pana la finalizarea negocierilor. Rolul meu va fi de a apara cetatenii europeni si, bineinteles, interesul nostru este deosebit pentru cetatenii romani care se afla in regatul Unit, pentru ca ei sa se bucure de aceleasi drepturi pe care le aveau si cat Marea Britanie se afla in UE. Va trebui, de asemenea, sa gasim o solutie buna si pentru cei care in viitor vor dori sa plece in Marea Britanie, dar este deja o intrebare care trebuie sa ne puna pe ganduri pe toti. Care este interesul nostru, vrem ca si mai multi oameni sa plece in Marea Britanie sau incercam sa facem politici care sa-i tina aici? Esential din partea Parlamentului European este ca drepturile cetatenilor Uniunii Europene in Marea Britanie si a celor din Marea Britanie care traiesc in UE sa fie respectate, a declarat, pentru AGERPRES, Vincze Lorant.
Potrivit eurodeputatului, intre preocuparile sale va intra si cooperarea juridica si pe securitate, pe care o doreste sa fie cat mai puternica, intrucat lupta antiterorista nu se va opri la granite, iar prin cooperarea Eurojust, au fost rezolvate numeroase cazuri transfrontaliere.
Vincze a precizat ca sunt cateva principii de baza ale UE de care trebuie sa se tina cont, iar unul este cel potrivit caruia, in noul cadru de colaborare, Regatul Unit nu poate beneficia de aceleasi drepturi pe care le-a avut ca membru al UE.
Cel mai important este ce se va intampla in acest nou cadru cu mobilitatea cetatenilor, acesta fiind, de altfel, si punctul de plecare al Brexit-ului. Trebuie sa spunem ca, deocamdata, nu s-a intamplat nimic, atat Marea Britanie, cat si UE trebuie sa finalizeze negocierile pentru noul cadru de relatii pana in luna decembrie. Acest termen poate fi prelungit cu un an sau cu doi, dar acest aspect trebuie stabilit de comun acord pana in luna iunie. Desigur, cele patru elemente ale liberei circulatii, persoane, bunuri, servicii si capital, au aceeasi pondere, nu se poate sa fie una fara cealalta. Acest principiu traseaza cateva linii de negociere care sunt importante din punctul de vedere al Parlamentului European, a mai spus Vincze Lorant.
Europarlamentarul a aratat ca, in cadrul negocierilor, trebuie sa se gaseasca o formula de parteneriat si pe partea actiunilor de securitate, protectia datelor, politica de azil, migratie si frontiere, fiindca e nevoie de solutii pentru inlocuirea modului in care functioneaza sistemul actual.
Va fi un parcurs permanent in urmatorul an pe masura informarilor periodice din partea Comisiei Europene, iar, la final, va fi o rezolutie, un raport al PE care va contine fiecare capitol - de exemplu, cooperarea pe pescuit, comisia de pescuit va urmari ce se intampla pe parcurs, a precizat eurodeputatul.
Acesta considera ca exista foarte multe aspecte care trebuie reglementate in acest caz unic in istoria Uniunii Europene si ca este putin probabil ca negocierile sa se finalizeze pana la sfarsitul anului.
Eu cred ca nu se vor da in laturi pentru a introduce vize pentru cetatenii UE, cel putin intr-o prima faza, la cum se prefigureaza lucrurile acum, va fi o posibilitate de sedere fara viza pentru scopuri turistice pe o perioada de 90 de zile probabil, dar dupa aceea va fi nevoie de viza. Dar, ce se intampla cu bursele de studii, ce se intampla cu investitorii, cu programul Erasmus, unde evident Universitatile din Marea Britanie erau un magnet pentru studentii de pe continent, si ar fi pacat ca ceva care functiona foarte bine sa fie distrus. Sunt teme foarte concrete la care va trebui sa se dea un raspuns. Nu a mai fost niciodata o astfel de situatie, a sustinut Vincze Lorant. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matis, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vilceanu) Sursa foto: vinczelorant.eu