Liderii politici ai sarbilor din Bosnia-Hertegovina au decis miercuri sa blocheze activitatea guvernului de la Sarajevo, cerand plecarea judecatorilor internationali de la Curtea Constitutionala, transmite AFP.

Fie cadem de acord, fie tara asta nu are nicio sansa, a avertizat Milorad Dodik, reprezentantul Republicii Srpska - entitatea sarba - in presedintia tripartita a Bosniei-Hertegovina.

Presedinta Republicii Srpska, Zeljka Cvijanovic, a prezentat rezolutia unanima adoptata de liderii sarbilor bosniaci la o reuniune la Banja Luka: acestia nu vor mai participa la luarea deciziilor in institutiile centrale.

Pentru deblocare, sarbii pun conditia reformarii Curtii Constitutionale si eliminarea magistratilor straini.

Trei judecatori internationali, numiti de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, fac parte din aceasta institutie, alaturi de doi sarbi, doi bosniaci (musulmani) si doi croati.

Parlamentul entitatii sarbe se va reuni luni pentru confirmarea hotararii, a precizat Dodik, care considera instanta de la Sarajevo un tribunal de ocupatie.

Curtea Constitutionala a adoptat vineri o noua decizie care i-a nemultumit pe sarbi: la sesizarea unor deputati bosniaci, judecatorii au stabilit ca terenurile agricole fara proprietari apartin de drept statului central, nu entitatilor componente. Curtea a invalidat astfel prevederile unei legi a Republicii Srpska, text contestat in cauza.

Reprezentantul bosniacilor in presedintia tripartita, Sefik Dzaferovic, a reactionat la anuntul liderilor sarbi apreciind ca este o lovitura impotriva acordurilor de pace de la Dayton prin care - reaminteste AFP - a luat sfarsit razboiul din 1992-1995, soldat cu circa 100.000 de morti. Cei care ameninta cu blocarea institutiilor pun la indoiala cauza pacii si a stabilitatii, a aratat Dzaferovic intr-un comunicat.

Tot timpul, de mai multi ani, primim decizii ale Curtii Constitutionale care lovesc in interesele Republicii Srpska, a sustinut Cvijanovic.

Printre altele, in 2015, Curtea a apreciat ca sarbatoarea nationala a Republicii Srpska este discriminatorie fata de bosniaci si croati. Decizia a fost respinsa de toate partidele sarbe, iar sarbatoarea a fost marcata in continuare, acordandu-i-se chiar mai multa importanta.

Aproximativ 100 de hotarari ale Curtii Constitutionale de la Sarajevo nu au fost implementate, potrivit presei locale. Nu doar sarbii au ignorat unele decizii, ci si bosniacii si croatii.

Bosnia-Hertegovina este alcatuita din doua entitati cu grad ridicat de autonomie - Republica Srpska si federatia croato-bosniaca - subordonate unui guvern central. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Mihaela Toth, editor online: Gabriela Badea)