O nava de croaziera americana, careia i s-a interzis sa acosteze in cinci porturi din Asia, de teama de epidemiei de coronavirus, a ajuns joi in Cambodgia, unde pasagerii sai vor putea debarca in sfarsit, informeaza AFP si DPA.

Cei 1.455 de turisti aflati la la bordul pachebotului de lux Westerdam s-au imbarcat pe 1 februarie in Hong Kong, unde au fost depistate circa 50 de cazuri de Covid-19, apoi urmau sa isi continue calatoria spre Japonia. Foto: (c) Stringer / REUTERSCu toate acestea, de teama epidemiei care a facut deja peste 1.300 de victime, in principal in China continentala, a fost interzisa acostarea pachebotului in arhipelagul nipon, apoi in Taiwan, in Filipine, pe insula americana Guam si in sfarsit in Thailanda. Prin urmare, pasagerii au ratacit pe mare peste 10 zile.

Miercuri, premierul cambodgian, Hun Sen, a decis sa permita navei sa acosteze in portul Sihanoukville (sud).

Cambodgia este un aliat strans al Beijingului, care a investit miliarde de dolari in acest regat asiatic. Hun Sen a calatorit saptamana trecuta in China pentru a-si oferi sprijinul acestei tari aflate in plina criza sanitara. Foto: (c) Angela Jones/Handout via REUTERSPotrivit operatorului pachebotului Westerdam, compania Holland America Line, niciun caz de infectare cu Covid-19 nu a fost detectat la bord.

Pasagerii vor trebui sa efectueze un control medical inainte de a avea voie sa debarce, a declarat Christina Kerby, o turista americana aflata la bord, pe retelele de socializare.

Debarcarea celor aflati la bord va incepe probabil joi, a declarat Lou Kimchhun, directorului Portului Autonom Sihanoukville, citat de DPA.

AGERPRES/(AS - autor: Ana Bigu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian D darlat)