Comunitatea Democraţiilor: istoric, structură, ţări membre
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis AGERPRES, reuniunea are ca obiectiv principal pregatirea Conferintei ministeriale a Comunitatii Democratiilor, care va avea loc in zilele de 25 si 26 iunie, la Bucuresti, si va marca celebrarea a 20 de ani de la semnarea Declaratiei de la Varsovia, documentul fondator al forului.
Romania asigura Presedintia Comunitatii Democratiilor in perioada septembrie 2019 - septembrie 2021, potrivit site-ului community-democracies.org/.
Romania acorda o atentie deosebita implicarii tinerilor in procesul decizional democratic si dezvoltarii durabile ca unica perspectiva pentru cresterea calitatii vietii a generatiilor prezente si viitoare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, din 15 septembrie 2019, in contextul preluarii de catre Romania a presedintiei acestui for.***IstoricComunitatea Democratiilor (CoD) este o ampla platforma de dezbatere, infiintata in anul 2000, la initiativa Statelor Unite ale Americii, cu scopul de a promova valorile si practicile fundamentale ale democratiei la nivel global, conform mae.ro.
Documentul fondator al Comunitatii Democratiilor, la care au aderat 106 state, este Declaratia de la Varsovia, semnata la 27 iunie 2000. Acest document defineste practicile si normele esentiale pentru instituirea eficienta a democratiei si subliniaza interdependenta dintre pace, dezvoltare, drepturile omului si democratie, potrivit site-ului https://community-democracies.org/.
Presedintiile CoD au fost asigurate pana in septembrie 2019 de catre urmatoarele tari: Coreea de Sud (2001-2003), Chile (2003-2005), Mali (2005-2007), Portugalia (2017- 2009) Lituania (2009-2011), Mongolia (2011-2013), El Salvador (2013-2015), SUA (2015-2017). In perioada 2017-2019, presedintia forului a fost asigurata de o conducere colectiva, mai noteaza sursa citata.
Structura si functionareComunitatea Democratiilor este formata din Consiliul Guvernator, Comitetul Executiv si secretarul general.
Principalul organ de decizie al platformei este Consiliul Guvernator din care fac parte, in prezent, 31 de state, inclusiv Romania (din 2011). Comitetul Executiv (ExCom) vine cu recomandari strategice, pregatind astfel deciziile si orientarile generale ale Consiliului Guvernator.
Din Comitetul Executiv fac parte: Romania, Norvegia, Polonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, SUA, precum si o asociatie internationala reprezentand societatea civila (International Steering Committee).
Secretarul general actioneaza ca un purtator de cuvant al Comunitatii Democratiilor, reprezentand aceasta platforma la forurile internationale si la intalnirile organizatiilor internationale regionale si multilaterale, ale caror agende includ probleme legate de democratie. Este ales pentru un mandat de un an, care poate fi reinnoit o singura data. Actualul secretar general al forului este Thomas E. Garrett.
Lucrarile CoD se desfasoara sub forma conferintelor ministeriale care se materializeaza prin adoptarea unor declaratii ministeriale, conform https://community-democracies.org/.
Presedintia Comunitatii Democratiilor este asigurata de unul dintre statele membre ale Consiliului Guvernator pentru o perioada de doi ani. Presedintia supravegheaza, coordoneaza si faciliteaza activitatile CoD si asigura conducerea pentru indeplinirea obiectivelor strategice ale CoD. ari membre ale Consiliului GuvernatorCelelalte state membre ale Consiliului Guvernator al Comunitatii Democratiilor, alaturi de Romania, sunt: Argentina, Capul Verde, Canada, Chile, Costa Rica, El Salvador, Estonia, Finlanda, Georgia, Guatemala, Ungaria, India, Italia, Japonia, Lituania, Mali, Mexic, Mongolia, Maroc, Nigeria, Norvegia, Macedonia de Nord, Filipine, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, Suedia, SUA, Uruguay, Marea Britanie, mai noteaza site-ul CoD, https://community-democracies.org/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Badulescu, editor online: Andreea Lazaroiu) Explicatie foto deschidere: Cea de-a 31-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunitatii Democratiilor, eveniment organizat in contextul detinerii de catre Romania a Presedintiei Comunitatii Democratiilor - 13 februarie 2019