Ceremonia privind livrarea unei nave de patrulare, similara unei corvete, construita la antierul Naval Damen Galati pentru Marina Militara pakistaneza, s-a desfasurat joi in Portul Constanta, in prezenta reprezentantilor Fortelor Navale Romane si ai Fortelor Navale din Pakistan.

Nava de patrulare, Offshore Patrol Vessel 1900 - PNS Yarmook, este una moderna, construita dupa cerintele beneficiarului, armamentul si celelalte echipamente urmand a fi montate pe corveta in Pakistan.

In ultimii trei ani am lucrat la acest proiect, la aceasta nava, dupa licitatia initiala din Pakistan. Iar in iunie 2016 am fost alesi ca ofertanti preferati pentru acest proiect. Proiectul a purtat numele de Corveta 1900. Nava a fost construita in conformitate cu specificatiile din Pakistan, noi doar am construit nava, echipamentul, armamentul si celelalte echipamente vor fi montate si vor fi puse la nava in Pakistan, a declarat consilierul in domeniul naval Ed Veen, din partea constructorului, firma olandeza Damen.

Potrivit acestuia, nava este construita pentru operatiuni maritime de securitate, operatiuni vamale, cele legate de politie, antipiraterie.

Diferenta intre o nava cum este aceasta si o fregata din Olanda este ca nava aceasta a fost construita cu specificatiile comerciale, ceea ce face ca procesul de constructie sa fie relativ mai putin costisitor, insa asa cum a cerut Marina Militara din Pakistan s-au adaugat si niste elemente specifice navelor militare. Avem o platforma pentru aterizarea elicopterelor, in pupa navei avem o nava rapida de interventie, aceste doua elemente mici ale navei sunt foarte rapide, aceasta este caracteristica lor principala. Este o nava moderna care are aceste ambarcatiuni rapide, insa mici pentru indeplinirea obiectivelor sale, a mai spus Ed Veen.

Conform reprezentantilor antierului Naval Damen Galati, nava are lungimea de 91,25 metri, latimea de 14 metri, inaltimea de aproape 31 de metri, pescajul navei goale fiind de 3,75 metri, iar tonajul brut de 2.843 tone, cu putere de 4 x 2.525 bkW - propulsie in linie. Construirea efectiva a navei a durat un an si opt luni, valoarea contractului fiind intre 350 si 400 milioane de euro.

O a doua corveta pentru Marina Militara din Pakistan este deja in lucru, au mentionat reprezentanti ai santierului naval de la Galati. AGERPRES / (A - autor: Nona Jalba, editor: Marius Fratila, editor online: Gabriela Badea)