Despre poezia lui Grigore Vieru, criticul literar Alex tefanescu spunea ca este expresia unei sensibilitati iesite din comun, aproape dureroase. Criticul literar care vrea sa o analizeze simte o sfiala, ca si cum ar trebui sa atinga o rana. Duiosia, delicatetea feminina, dorul sfasietor de casa parinteasca, adorarea mamei, apartenenta sufleteasca irevocabila la lumea satului, tonul tanguitor le-am intalnit si la Serghei Esenin, apreciaza criticul literar in articolul La o noua lectura: Grigore Vieru (Romania Literara, nr. 38/2003).

Cu mine lucrurile stau putin altfel. Nu eu imi povestesc viata, ci viata ma povesteste pe mine. Viata in complexitatea ei este de nepovestit. Ca si divinitatea. Nu pot pana la capat/ Cantecul duce./ Scriind,/ Parc-as ara cu o cruce, spunea Grigore Vieru, intr-un interviu publicat in revista Cultura (Editia: 1197 - 15 februarie 2016, Anul XXVI)Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererata, fostul judet Hotin din Romania (azi, Republica Moldova).

A absolvit Institutul Pedagogic Ion Creanga si Facultatea de Filologie si Istorie din Chisinau.

A debutat editorial in 1957. In 1958, i-a aparut culegerea de versuri pentru copii, Muzicute, si a devenit redactor la revista pentru copii Scanteia Leninista, conform biografiei de pe site-ul http://www.istoria.md/.

In perioada 1960-1963, a fost redactor la editura Cartea Moldoveneasca, unde i-au aparut si doua plachete de versuri pentru copii: Fat-Frumos si Curcubeul si Buna ziua, fulgilor!.

In 1964, a publicat in revista Nistru poemul Legamant, dedicat poetului Mihai Eminescu.

A publicat in 1965 volumul Versuri pentru cititorii de toate varstele, pentru care a primit Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret.

Volumul de versuri lirice Numele tau (1968) a fost apreciat de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica, devenind, totodata, obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana, scrie sursa citata.

Un an mai tarziu, in 1969, cartea ilustrata pentru copii, Duminica cuvintelor, a fost introdusa in scoli si gradinite. In 1970, a avut alte doua aparitii: Abecedarul (semnat impreuna cu Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru) si volumul selectiv de versuri pentru copii, Trei iezi. Acesta din urma a fost retras la scurt timp din librarii din cauza poemului Curcubeul, mai scrie site-ul http://www.istoria.md/.

In 1974, Grigore Vieru a facut o vizita in Romania, la invitatia oficiala a presedintelui Uniunii Scriitorilor din Romania, Zaharia Stancu. Tot in 1974, apare volumul de versuri lirice Aproape, cu ilustratii realizate de Isai Carmu.

La sfarsitul anilor 80, Grigore Vieru a facut parte din Miscarea de Eliberare Nationala din Basarabia si s-a numarat printre organizatorii Marii Adunari Nationale din 27 august 1989. A participat la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (R.

S.

S.

M.) in care s-a votat limba romana ca limba oficiala si trecerea la grafia latina. In acelasi an a fost ales deputat. Poetul Grigore Vieru sustine un discurs in cadrul Proclamatiei celei de-a doua Mari Adunari Nationale, Chisinau, 16 decembrie 1990Foto (c) AUREL DAVID / AGERPRES FOTODupa caderea comunismului, Grigore Vieru a trecut des Prutul, in 1990 devenind membru de onoare al Academiei Romane (membru corespondent din 1993).

In anul 1995, a fost ales membru al Consiliului de administratie pentru Societatea Romana de Radiodifuziune.

In 2008 a fost publicata opera poetica Taina care ma apara, editie de Grigore Vieru si Daniel Corbu, potrivit https://atelier.liternet.ro/.

A incetat din viata la 18 ianuarie 2009, in urma unui accident de circulatie. A fost inmormantat pe 20 ianuarie 2009 la Chisinau, in cimitirul central din strada Armeana.

Cateva scoli din Republica Moldova, un bulevard din Chisinau si o strada din Iasi si Buzau poarta numele lui Grigore Vieru.

In august 2015 a fost inaugurata in satul natal al poetului - Pererata din Republica Moldova - Casa muzeu Grigore Vieru. Casa-muzeu Grigore Vieru din satul Pererita, Republica Moldova, 31 august 2015Foto (c) MOLDPRESPrintre premiile, distinctiile si decoratiile primite in timpul vietii si post-mortem se numara: Diploma de Onoare Anderesen (1988), Ordinul Republicii (1996), Medalia guvernamentala a Romaniei Eminescu - 150 de ani de la nastere (2000), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce (post-mortem, 2009). AGERPRES/ (Documentare-Ionela Gavril, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru) * Expicatie foto din deschidere: Poetul Grigore Vieru, Bucuresti, 23 ianuarie 1992. * http://astra.iasi.roedu.net/pdf/nr55p2-4.pdf* https://arhiva.romlit.ro/index.pl/grigore_vieru* http://www.clipa.com/print_a16899-INTERVIU-CU-GRIGORE-VIERU-%E2%80%93-SIMPLU-CA-IARBA-SIMPLU-CA-P194-INEA-SIMPLU-CA-BIBLIA.aspx * https://atelier.liternet.ro/articol/8435/Daniel-Cristea-Enache/Functia-Vieru-II-Taina-care-ma-apara-de-Grigore-Vieru.html