Expozitia Rezistentii. Amintire si recunostinta, proiect al Muzeului National Cotroceni, a fost vernisata vineri, la Casa Sfatului din Brasov, eveniment realizat in parteneriat cu Muzeul Judetean de Istorie Brasov.

Ne onoreaza foarte mult aceasta legatura cu Muzeul Cotroceni, am facut un schimb de experienta, de cand am devenit director al Muzeului Judetean, in fiecare an (...), de la istoria regalitatii pana la, iata, ceea ce se intampla in acest an - recunostinta fata cei care au avut curajul sa se impotriveasca regimului comunist. In decursul acestui an, strategia noastra de abordare a acestei teme a fost cu un album de banda desenata, tot din domeniul artei vizuale, am continuat cu o dezbatere, care s-a numit Fara comunism si, pentru muzeul nostru, este sloganul pentru acest an si, acum, am avut aceasta sansa, pentru prima data, dupa Palatul Cotroceni, expozitia despre 30 de teme istorice, nu as spune personalitati istorice, ajunge la Brasov. Nu este intamplator, atunci cand vorbesti de istoria recenta, in mod obligatoriu te gandesti la Brasov, Timisoara, apoi la alte orase din Romania, a declarat directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, Nicolae Pepene.

Acesta a precizat ca s-a bucurat ca intre temele ales de autorii expozitiei sunt si trei brasoveni.

Il avem pe Liviu Cornel Babes si pe Octav Bjoza, avem si Brasov 1987, cumva o tema a eroilor anonimi si, cumva, singura abordata astfel. (...) E pentru prima oara cand comunismul e atins prin sensibilitatea artistilor si intelegerea prin aceasta forma. (...) Sub aceasta forma, este prima data cand avem o abordare muzeala (...) si am descoperit doi artisti brasoveni (in aceasta-n.r.): George Rosu chiar face portretul Doinei Cornea (...) si apoi o avem pe Corina Dragan, care face portretul Ioanei Cantuzino, ceea ce inseamna ca si mediul artistic brasovean este pretuit la nivel national. i mi-as dori foarte mult ca aceasta expozitie sa fie vazuta de copii si tineri (...), ei trebuie sa invete cui datoreaza recunostinta si fata de cine trebuie sa tina amintirea treaza, in primul rand fata de cei care au facut posibil ca, astazi, sa avem o astfel de expozitie, in Casa Sfatului, a afirmat Nicolae Pepene.

Proiectul Muzeului Cotroceni aduce in atentia publicului o galerie de portrete ale unor fosti disidenti si opozanti ai regimului comunist, precum Elisabeta Rizea, Mariana Celac, Nicolae Steinhardt, Ana Blandiana sau Doina Cornea. AGERPRES/(AS-autor: Diana Dumitru, editor: Antonia Nita, editor online: Simona Arustei)