Situatia din Libia ramane profund ingrijoratoare, cu numeroase incalcari ale focului si ale embargoului asupra armelor, a avertizat duminica Organizatia Natiunilor Unite, potrivit AFP.

In pofida anumitor semnale pozitive, situatia in teren ramane profund ingrijoratoare, a declarat St phanie Williams, adjuncta a emisarului ONU pentru Libia Ghassan Salam , intr-o conferinta de presa la Munchen, unde are loc Conferinta pentru Securitate.

S-au inregistrat peste 150 de violari ale incetarii focului, poporul libian continua sa sufere, situatia economica se deterioreaza, exacerbata de blocada asupra instalatiilor petroliere, a subliniat reprezentanta ONU.

Reprezentantii unui numar de 12 tari care sustin partile beligerante din Libia s-au intalnit duminica la Munchen, in marja Conferintei pentru Securitate, pentru a analiza progresele inregistrate dupa reuniunea din 19 ianuarie de la Berlin.

Principalele tari vizate de conflictul libian au promis sa respecte embargoul asupra armelor si sa nu mai interfereze in afacerile interne ale Libiei.

In Libia are loc un conflict intre fortele guvernului de uniune nationala libian (GNA), recunoscut de ONU si condus de Fayez al-Sarraj, si cele ale maresalului Khalifa Haftar, care controleaza estul tarii si a lansat la 4 aprilie 2019 o ampla ofensiva contra orasului Tripoli.

Violentele s-au soldat cu 1.000 de morti si aproximativ 140.000 de persoane stramutate.

Khalifa Haftar este sprijinit de Rusia, Emiratele Arabe Unite, Egipt si Iordania, in timp ce GNA beneficiaza de sustinerea Turciei.

AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor online: Anda Badea)