Unul dintre marii favoriti pentru a-i succede Angelei Merkel la putere in Germania, membru al partidului sau conservator, a criticat duminica lipsa de reactie a cancelarului german la propunerile presedintelui francez Emmanuel Macron privind relansarea proiectului european, potrivit AFP.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, cea mai mare regiune din Germania, s-a distantat astfel clar de cea pe care a sustinut-o pana acum, creionand in acelasi timp ceea ar putea fi propriul sau program european odata ajuns la conducerea guvernului germanMi-ar fi placut un raspuns mai hotarat si mai rapid din partea guvernului Angelei Merkel la propunerile sefului statului francez facute inca din 2017 pe tema unei Europe puternice si suverane.

Presedintele francez face propuneri si noi avem nevoie de prea mult timp sa reactionam in Germania, a spus el in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen, o importanta reuniune diplomatica anuala.

El si-a exprimat regretul ca actualul guvern de coalitie german intre conservatori si social-democrati nu si-a respectat promisiunea, inclusa inca in acordul aliantei, privind relansarea proiectului european.

Nu am vazut facandu-se prea multe lucruri pana acum in acest sens, a adaugat reprezentantul partidului conservator.

Perioada recenta cu o serie de crize precum Brexitul poate ca nu a fost momentul potrivit pentru mari viziuni europene, a spus Laschet, exprimandu-si speranta ca perioada care vine va fi mai propice proiectului european.

Unii experti au perceput declaratiile sale ca pe un mod de a se plasa pe orbita dupa Merkel, cancelarul aflat de 15 ani la putere care urmeaza sa se retraga din punct de vedere politic cel tarziu la sfarsitul anului 2021 in cadrul alegerilor urmatoare.

Laschet a lasat sa se inteleaga ca se vede avand un mare destin european. Intrebat daca intentioneaza sa ramana in viitor sef al guvernului regional din Renania de Nord-Westfalia la D sseldorf sau sa mearga la conducerea cancelariei din Berlin, el a raspuns cu un zambet.

Laschet, un crestin-democrat moderat si centrist, este considerat drept unul dintre cei mai seriosi concurenti pentru a fi candidat la sefia partidului conservator al Angelei Merkel, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), la urmatoarele alegeri.

Un altul, Friedrich Merz se situeaza mai spre dreapta, intr-o incercare de a recupera o parte din alegatorii sedusi de extrema dreapta.

AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Anda Badea)