Iranul nu va avea niciodata discutii cu SUA, inamicul sau de lunga durata, sub presiune, a declarat duminica presedintele iranian Hassan Rouhani intr-o conferinta de presa, transmisa de televiziunea de stat, adaugand ca ajutorul Teheranului este esential pentru instaurarea securitatii in Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.

Iranul nu va negocia niciodata sub presiune ...

Nu vom ceda niciodata la presiunea americana si nu vom negocia intr-o pozitie de slabiciune. Presiunea maximala a Americii fata de Iran este sortita esecului, a declarat Rouhani.

Tensiunile au crescut intre SUA si Iran din 2018, cand presedintele Donald Trump a retras SUA din acordul incheiat de Iran si sase puteri mondiale in 2015 asupra programului sau nuclear, iar Washingtonul a reinstituit sanctiuni impotriva Teheranului, care i-au paralizat economia.

Administratia Trump vrea un acord nou care sa franeze si mai mult programul nuclear iranian si sa puna capat programului sau de rachete balistice si implicarii sale in decenii de razboaie proxy in Orientul Mijlociu.

Teheranul respinge insa desfasurarea negocierilor cu privire la un nou acord, sustinand ca discutiile sunt posibile numai daca Statele Unite revin in pactul nuclear si ridica sanctiunile.

Iranul a fost implicat in decenii de razboaie regionale, prin procura, cu principalul sau rival regional, Arabia Saudita.

Este imposibil de garantat pacea si stabilitatea in regiunea sensibila a Orientului Mijlociu si in Golful Persic fara ajutorul Iranului, a declarat Rouhani. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Anda Badea)