Secretarul de stat american Mike Pompeo a asigurat duminica la Dakar ca SUA vor avea grija sa faca ceea ce trebuie in parteneriat cu aliatii lor cu privire la reducerea sau nu a prezentei lor militare in Africa, in special in Sahelul confruntat cu violente jihadiste, potrivit AFP.

Pompeo, care a vorbit in fata presei, a evitat orice angajament si a lasat deschisa problema unei reduceri sau nu a fortelor combatante americane in Africa, examinata in prezent de Washington.

Anterior, ministrul senegalez de externe Amadou Ba indicase ca SUA informasera pe conducatorii senegalezi despre vointa lor de a-si retrage fortele combatante. Aceasta nu inseamna pentru noi retragerea fortelor americane in totalitate, a adaugat el, vorbind despre sprijinul adus de americani in domeniile formarii si informatiilor.

Mai mult ca niciodata, Africa se confrunta cu provocari majore legate de lipsa de securitate si de terorism, ea are nevoie de SUA, care sunt un aliat strategic pentru o revenire definitiva la pace si la stabilitate, a spus ministrul senegalez.

Vom face ceea ce trebuie, vom face ce trebuie in colectiv, sunt convins de asta, a raspuns Pompeo, evocand partenerii senegalezi, africani, francezi si europeni ai SUA.

Pompeo a amintit ca nivelul fortelor desfasurate in Africa este in curs de examinare la Pentagon.

Sunt convins ca atunci cand vom termina aceasta examinare, noi vom discuta despre aceasta nu numai cu Senegalul, ci cu toate tarile din regiune, vom discuta despre motivele a ceea ce noi facem, despre maniera in care noi o facem si vom ajunge la un rezultat care sa fie potrivit pentru toata lumea, a spus el. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Alexandru Cojocaru)