Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, participa luni la o dezbatere cu tema Tranzitia energetica, de la discurs la actiune: ce energie vom consuma in urmatorii 10 ani?, alaturi de cei mai importanti jucatori locali din sectorul energiei.

In ultimii 15 ani, Romania a trecut printr-o schimbare profunda a sectorului energetic, ponderea carbunelui scazand dramatic in favoarea energiei nucleare si a celei eoliene, gazul fiind noua vedeta a mixului energetic. Problema a fost ca aceasta tranzitie s-a facut prin subrezirea rolului de exportator net de energie in regiune, Romania ajungand sa fie dependenta de vecinii ei pentru acoperirea consumului. Cand la noi investitiile bat pasul pe loc, tari, la randul lor dependente de carbuni, fac pasi majori spre energia verde, exemplu fiind ultima licitatie pentru construirea a 2.200 MW de eoliene offshore lansata cu succes de Polonia. In Romania nu s-a mai ridicat o eoliana de trei ani de zile, iar investitorii cu bugete majore pleaca in alte tari, transmit organizatorii evenimentului.

Printre participantii la dezbateri se numara: Eric Stab - presedinte & CEO, Engie Romania, Ondrej Safar - Country Manager, Grupul CEZ in Romania, Corneliu Bodea - presedintele Centrului Roman al Energiei, Razvan Nicolescu - Energy & resources industry leader Deloitte, Bogdan Nicolae Badea - presedintele directoratului Hidroelectrica, Christina Verchere - CEO OMV Petrom, Teodor Chirica, administrator Nuclearelectrica, etc.

AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)