Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reuneste la 17 februarie, la Bruxelles, pentru a lua in discutie negocierile privind Cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027, precum si pentru a pregati lucrarile Consiliului European din 20 februarie, se arata pe site-ul Consiliului, https://www.consilium.europa.eu/.

Discutiile si actele adoptate de Consiliul Afaceri Generale la 17 februarie vor constitui baza de lucru a Consiliului European din 20 februarie, in cadrul caruia se asteapta ajungerea la un acord in privinta bugetului pe termen lung al UE.

Discutiile privind Cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 au inceput inca din februarie 2019, cand cei 27 de sefi de stat sau de guvern ai UE au convenit, intr-o reuniune informala, ca in CFM post-2020 Uniunea Europeana va cheltui mai mult pentru stoparea migratiei ilegale, aparare si securitate si programul Erasmus+.

Din punct de vedere formal, negocierile privind CFM au inceput la 2 mai 2018, cand Comisia Europeana a prezentat propunerea sa privind bugetul pe termen lung al UE. In perioada mai 2018-iunie 2019, au avut loc numeroase dezbateri la nivelul Consiliului UE si al Consiliului European pe marginea bugetului UE pe termen lung.

La 18 iunie 2019, Consiliul a luat in discutie proiectul de cadru de negociere revizuit, care a fost elaborat de presedintia romana a UE (ianuarie-iunie 2019), cu scopul de a clarifica si simplifica optiunile aflate pe masa negocierilor. La 5 decembrie 2019, presedintia finlandeza a UE (iulie-decembrie 2019) a publicat un cadru de negociere in care a propus un nivel global de 1 087 miliarde de euro, reprezentand 1,07% din venitul national brut (VNB) al UE27.

Pe parcursul negocierilor, Comisia Europeana a venit cu propunerea de alocare a 1,1% din venitul national brut pentru bugetul multianual, in timp ce Parlamentul European a propus alocarea a 1,3% din venitul national brut, potrivit sursei citate.

La randul sau, presedintele Parlamentului European, David Sassoli, s-a pronuntat, la 12 februarie 2020, in cadrul unei conferinte de presa, pentru un buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027 care sa sustina pilonii blocului comunitar, printre care politica agricola comuna si politica de coeziune, subliniind in acelasi timp importanta resurselor proprii.***Cadrul financiar multianual (CFM) reprezinta bugetul pe termen lung al UE si stabileste limitele cheltuielilor UE in ansamblu, dar si pentru diferitele zone de activitate, pentru o perioada de cel putin cinci ani. Bugetele anuale ale UE trebuie sa fie stabilite in limitele CFM-ului.

Consiliul UE are un rol central in adoptarea bugetului pe termen lung al UE. Astfel, Comisia Europeana face o propunere privind CFM care serveste ca baza pentru negocierile purtate in Consiliu. In definirea pozitiei sale, Consiliul primeste orientari politice din partea liderilor UE reuniti in cadrul Consiliului European. Insa pentru ajungerea la o intelegere este nevoie de unanimitate in cadrul Consiliului. Pentru a intra in vigoare, CFM trebuie aprobat de catre Parlament, se arata pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/.***Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale al UE s-a desfasurat la 28 ianuarie 2020, la Bruxelles. Ministrii au desfasurat un schimb de opinii cu privire la conferinta pe tema viitorului Europei, propusa de Comisia europeana si prevazuta sa inceapa in 2020 si sa se incheie in 2022. De asemenea, Presedintia croata si-a prezentat prioritatile si programul de lucru pentru urmatoarele sase luni.

Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formatiuni ale Consiliului UE, care pregateste reuniunile Consiliului European si urmareste rezultatele acestora, dar, in acelasi timp, este responsabil si de o serie de domenii de politica transsectoriala. Politicile transsectoriale de care se ocupa CAG sunt extinderea UE si negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea institutionala a UE.

CAG se ocupa, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l incredinteaza Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcatuit, in principal, din ministrii Afacerilor Europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentata si CE prin comisarul care raspunde de relatiile interinstitutionale, in functie de subiectul dezbatut.

Consiliul UE exercita, impreuna cu PE, functiile legislativa si bugetara, fiind compus din cate un reprezentant la nivel ministerial al fiecarui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe https://eur-lex.europa.eu/. AGERPRES/ (Documentare-Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Dragan, editor online: Irina Giurgiu) Explicatie foto deschidere: Reuniunea Consiliului Afaceri Generale, de la Bruxelles, din 10 decembrie 2019. In imagine: ministrul pentru afaceri europene din Finlanda, Tytti Tuppurainen, si ministrul pentru Afaceri Europene din Germania, Michael Roth