Australia va evacua peste 200 de cetateni australieni aflati la bordul unui vas de croaziera in carantina din cauza coronavirusului in portul japonez Yokohama, a anuntat luni premierul Scott Morrison, citat de Reuters.

Morrison a precizat ca pasagerii vor pleca miercuri si vor fi transportati in nordul Australiei, unde vor ramane in carantina alte 14 zile.

Vasul de croaziera Diamond Princess, detinut de compania Carnival Corp, se afla in carantina de la sosirea sa in Yokohama, la 3 februarie, dupa ce un barbat, care a coborat in Hong Kong inainte de a calatori in Japonia, a fost diagnosticat cu acest virus.

Peste 350 de pasageri aflati la bordul Diamond Princess au fost testati pozitiv cu coronavirus, printre acestia numarandu-se 24 de australieni.

Pentru cei peste 200 de australieni care vor reveni in Australia, va fi necesara instaurarea unei perioade de alte 14 zile de carantina la sosirea in Darwin, a declarat Morrison presei, in Melbourne.

Morrison a precizat ca la bordul aeronavei Qantas Airways va exista spatiu pentru un numar nespecificat de cetateni neozeelandezi aflati pe vasul de croaziera. Acesti pasageri vor fi transferati in Noua Zeelanda dupa sosirea in Darwin, a adaugat premierul.

In ciuda faptul ca pasagerii stau de doua saptamani inchisi in cabine, unele dintre acestea neavand ferestre, oficialii sanitari australieni au indicat ca este necesara o perioada suplimentara de carantina. inand cont ca au existat cazuri recente, nu putem fi absolut siguri ca printre persoanele aflate la bord, care vor veni acasa miercuri, nu exista si purtatori ai virusului, a declarat Brendan Murphy, responsabilul pentru sanatate publica din guvernul australian.

Duminica, Statele Unite au evacuat circa 400 de cetateni de pe Diamond Princess, in timp ce Canada, Italia, Coreea de Sud si Hong Kong au anuntat de asemenea planuri pentru repatrierea pasagerilor din tarile lor. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Simona Tatu, editor online: Ada Vilceanu)