Saracia afecteaza 14 milioane de persoane in Marea Britanie si a crescut in randul muncitorilor, copiilor si pensionarilor, arata un studiu publicat vineri si citat de France Presse.

Aceasta constatare a fundatiei Joseph Rowntree difera de cifrele oficiale care arata o rata a somajului de sub 4%, cea mai mica in 45 de ani, in ciuda incetinirii activitatii economice pe fondul Brexitului.

Raportul arata ca multi muncitori sunt afectati de saracie intrucat salariile lor si numarul de ore lucrate nu sunt suficiente pentru a supravietui.

Locurile de munca precare sunt cealalta parte a monedei unei rate scazute a somajului, asa cum este ilustrat de utilizarea din ce in ce mai mare a contractelor precare precum cele de zero ore, care nu garanteaza un minim orar.

In total, jumatate dintre cei afectati de saracie traiesc intr-o familie care munceste, comparativ cu 39% acum 20 de ani.

Aproximativ 4 milioane de copii si 2 milioane de pensionari traiesc in saracie, o crestere de respectiv 400.000 si 300.000 de persoane in ultimii cinci ani.

Cea mai ridicata rata a saraciei se inregistreaza la Londra, in nordul si centrul Angliei, precum si in ara Galilor. Dar ea este cea mai scazuta in sudul Angliei, Scotia si Irlanda de Nord.

Potrivit criteriilor utilizate de studiu, o familie este considerata saraca atunci cand venitul sau este mai mic fata de peste 60% venitul mediu al unei familii similare, dupa ce se ia in considerare pretul bunurilor imobiliare.

Fundatia Joseph Rowntree solicita guvernului sa ia masuri pentru imbunatatirea securitatii si calitatii locurilor de munca.

Fundatia vine de asemenea cu explicatii ca asistenta sociala este absolut esentiala in lupta impotriva saraciei, intrucat face ca locuintele sa fie mai accesibile.

Confederatia sindicala TUC a cerut la randul sau autoritatilor publice sa puna capat locurilor de munca cele mai precare.

Contractele zero ore trebuie interzise, iar salariul minim trebuie sa ajunga imediat la cel putin 10 lire sterline pe ora, potrivit secretarului sau general, Frances OGrady.

Guvernul, care va ridica salariul minim la 8,72 lire sterline pe ora din aprilie, insista ca lupta impotriva saraciei ramane o prioritate. tim ca a avea un loc de munca este cea mai buna cale de a iesi din saracie (...). Salariile cresc mai mult decat inflatia, iar saracia extrema este mai mica decat in 2010, a asigurat un purtator de cuvant al Ministerului Muncii. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Calciu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)