Consilierul de stat la Administratia Prezidentiala Diana Paun a declarat, vineri, ca exodul personalului din Sanatate, in special al tinerilor, ramane una dintre principalele provocari cu care se confrunta Romania si, ca urmare, este necesara o planificare strategica in domeniul fortei de munca din domeniu, care sa asigure numarul adecvat de profesionisti, cu o distributie geografica optima.

Resursa umana reprezinta componenta esentiala a oricarui sistem sanitar, de a carei calitate si disponibilitate depind performanta si calitatea serviciilor. Resursa umana din Sanatate constituie o prioritate a presedintelui Romaniei pe aria Sanatatii. (...) Romania normala este cea in care nu ne mai confruntam cu lipsa profesionistilor sau cu exodul medicilor, mai ales al celor tineri. Avem nevoie de planificare strategica in domeniul fortei de munca din Sanatate, care sa asigure numarul adecvat de profesionisti, cu specializari adecvate si cu distributie geografica optima. (...) Exodul personalului din Sanatate, in special al tinerilor, ramane una dintre principalele provocari cu care se confrunta Romania. (...) Vreau sa subliniez inca o data ideea ca pentru redresarea acestui trend este nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de cooperarea intre institutii, dar si de cooperarea cu alte state, a afirmat Paun, la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania.

Ea a subliniat ca, in egala masura, este nevoie de spitale curate, de conditii, de salarizare si infrastructura adecvate pentru desfasurarea activitatii, de oportunitati de dezvoltare a carierei si de specializare, dar si de o revalorizare a profesiei medicale.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Horatiu Moldovan a mentionat, la randul sau, ca, anual, se inregistreaza inca un numar important de medici care parasesc Romania.

Anual inca este un numar important de medici care parasesc Romania, astfel incat la nivelul tarii exista din ce in ce mai putini specialisti si sunt probleme importante cu care Ministerul Sanatatii si directiile de sanatate publica teritoriale se confrunta in a gestiona asistenta medicala in toata tara. Exista probleme in anumite specialitati cum ar fi anestezie - terapie intensiva, pediatrie, unde la nivelul spitalelor teritoriale exista foarte putini medici si sunt necesare eforturi administrative iesite din comun pentru a completa si substitui aceasta absenta si a face totusi ca sistemul sanitar sa functioneze, a sustinut Moldovan. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stanescu, editor online: Irina Giurgiu)