Vicepremierul interimar Raluca Turcan a anuntat vineri ca Guvernul pregateste un proiect european din fonduri nerambursabile pentru modernizarea Institutului Cantacuzino, pentru reluarea productiei de vaccin si dezvoltarea de noi produse farmaceutice.150 de milioane de euro, bani europeni, pentru producerea vaccinului gripal tetravalent la Institutul Cantacuzino! Guvernul pregateste un proiect european din fonduri nerambursabile pentru modernizarea Institutului, reluarea productiei de vaccin si dezvoltarea de noi produse farmaceutice. In cadrul unei vizite de lucru la Institut, alaturi de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, si ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, am discutat cu specialistii despre oportunitatile de dezvoltare a unor proiecte mari de cercetare din fonduri europene. Am identificat componenta inovatoare, strategica si competitiva pe care o poate pune la dispozitie Institutul Cantacuzino. Din viitorul exercitiu financiar al UE, tara noastra are la dispozitie 8 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare. Pentru proiectul de interes national derulat la Cantacuzino putem atrage 150 milioane de euro, a scris Turcan pe Facebook.

Ea a adaugat ca in acest fel Institutul Cantacuzino va putea sa-si extinda capacitatea de cercetare-dezvoltare la nivel de laborator cu doua unitati tehnologice complexe noi.

Cercetatorii isi vor desfasura activitatea intr-un spatiu nou, modern, cu o suprafata de 7.000 metri patrati. Aici, activitatea dezvoltarii de vaccin va fi corelata cu cea de cercetare si dezvoltare farmaceutica, iar la finalul proiectului (7 ani), Institutul va fi capabil sa produca vaccin gripal tetravalent si sa creeze oportunitati de dezvoltare de noi produse farmaceutice. Pe langa acest proiect, Guvernul sprijina alte trei proiecte strategice pentru cercetarea romaneasca: infiintarea unui institut de cercetare in domeniul medicinei genetice, infiintarea unui Institut de Inteligenta Artificiala pentru zona de robotica, automatizari industriale si IT si infiintarea Institutului pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronica, fotonica, materiale si tehnologii de fabricatie avansate), a mai sustinut aceasta. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lazaroiu)