Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2020
Parlamentul este dominat de forte retrograde, care au calcat in picioare democratia, dar Guvernul cade in picioare, a spus premierul Ludovic Orban, dupa adoptarea motiunii de cenzura. Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca adoptarea motiunii de cenzura este un pas foarte mare pentru democratia Romaniei, mai ales pentru sanatatea romanilor. El a adaugat ca in acest moment este o criza politica provocata de Ludovic Orban si de PNL. Uniunea Salvati Romania a apreciat, dupa ce motiunea de cenzura a fost adoptata, ca alegerea primarilor in doua tururi a fost sacrificata pentru declansarea alegerilor anticipate.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, tot la 5 februarie, ca va convoca partidele politice parlamentare la consultari, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier. El a subliniat ca este adeptul alegerilor anticipate.* La 6 februarie, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru functia de prim-ministru. Dupa ce m-am consultat cu toate partidele si formatiunile parlamentare, il desemnez pe domnul Ludovic Orban cu formarea unui nou Guvern, a anuntat presedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni. Intoarcerea la electorat este solutia corecta, a mai declarat presedintele Klaus Iohannis, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni. El a subliniat ca alegerile anticipate sunt prima sa optiune. Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, in aceeasi zi, ca seful statului a ales o varianta de criza politica prelungita prin desemnarea, din nou, ca premier a lui Ludovic Orban.* La 3 februarie, functia de presedinte al Senatului, detinuta de Teodor Melescanu, a fost vacantata, in urma demisiei acestuia. La 22 ianuarie, Curtea Constitutionala a stabilit ca este neconstitutionala alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului. La 4 februarie, vicepresedintele Senatului Titus Corlatean a declarat ca este desemnat de conducerea Senatului sa exercite atributiile de presedinte al Camerei superioare pana la alegerea unui nou presedinte. El a explicat ca, dupa publicarea motivarii deciziei CCR referitoare la neconstitutionalitatea alegerii lui Teodor Melescanu in aceasta functie, se va declansa procedura de alegere a presedintelui Senatului.* Guvernul a adoptat, la 4 februarie, Ordonanta de Urgenta privind organizarea alegerilor parlamentare inainte de termen, act normativ care prevede, printre altele, trei zile de vot in diaspora si posibilitatea de a vota la orice sectie de votare. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice si s-au dovedit a fi in avantajul cetatenilor care au dorit sa voteze la alegerile prezidentiale, respectiv trei zile de vot in diaspora si, de asemenea, posibilitatea de a vota la orice sectie de votare, pentru a incuraja participarea la vot a cetatenilor romani - au fost incluse in acest proiect. (...) De asemenea, a fost dublat numarul parlamentarilor pentru diaspora de la doi la patru senatori si de la patru la opt deputati, a declarat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, intr-o conferinta de presa la finalul sedintei de guvern.
DIPLOMA IE* Ambasadorul Israelului la Bucuresti, David Saranga, a vizitat, la 6 februarie, Agentia Nationala de Presa, el subliniind in discutiile avute cu directorul general Claudia Nicolae colaborarea excelenta cu AGERPRES si dorinta continuarii acesteia. Diplomatul a mentionat ca in Israel traiesc aproximativ 400.000 de evrei de origine romana, integrati perfect. De asemenea, el a vorbit despre importanta agentiilor de presa si despre rolul acestora pentru o informare corecta. Ambasadorul Saranga a vizitat si arhiva fotografica a institutiei, unde se afla 4,5 milioane de fotografii, dintre care aproximativ 300.000 sunt digitalizate. El s-a declarat fascinat de bogata arhiva fotografica a AGERPRES si a fost interesat de procesul de digitalizare dar si de vechimea imaginilor.
SANATATE* La 4 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta privind accesul pacientilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privati, a anuntat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca. Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiata unitate medicala, Guvernul a decis deschiderea sistemului de sanatate si liberalizarea programului de sanatate, astfel incat pacientii sa aiba posibilitatea sa acceseze serviciile medicale inclusiv pe cele prestate de furnizori privati in acelasi regim cu furnizarea serviciilor medicale de catre unitatile publice, a declarat Ionel Danca, la finalul sedintei de guvern. El a explicat ca prin aceasta OUG se instituie acelasi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unitatile private si unitatile publice si, totodata, se elimina coplata, contributia personala prevazuta de Ordonanta 27/2019, introdusa de guvernarea PSD anterioara si se proroga termenul pentru aceste contributii personale pana in aprilie 2021.
La 5 februarie, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca unele articole din ordonanta de urgenta care modifica legislatia in domeniul sanatatii vor destabiliza tot sectorul public de urgenta. Spre surprinderea mea si a multora dintre colegii mei, s-a mers si mai departe, prin introducerea unor noi articole, care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgenta, care si asa este limitat ca suma comparativ cu nevoile reale. Nu inteleg care a fost caracterul de urgenta ca sa se ia astfel de decizii peste noapte, fara analiza reala de impact si fara dezbateri reale, luand masuri fara precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgenta, de la serviciile de ambulanta pana la SMURD si UPU, fara exceptie, a scris Arafat pe Facebook.* Gripa a evoluat epidemic in saptamana 27 ianuarie-2 februarie, a informat, la 6 februarie, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Cadrul Institutului National de Sanatate Publica. In ultima saptamana de supraveghere si monitorizare, s-a inregistrat o crestere foarte mare a numarului de imbolnaviri prin infectii respiratorii acute fata de nivelul asteptat, iar activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala, raportandu-se un numar aproape dublu de gripe clinice comparativ cu saptamana precedenta. In aceste conditii, specialistii epidemiologi au constatat o evolutie epidemica a gripei, a precizat Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.
In aceeasi zi, Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat ca suspendarea partiala sau integrala a cursurilor in mai multe unitati de invatamant din tara din cauza gripei afecteaza, in prezent, 9.637 de elevi, dar aceasta cifra nu reprezinta numarul copiilor bolnavi. Sunt vizate unitati scolare din 12 judete si Bucuresti.* Patru cetateni romani din zona de focar a infectiei cu coronavirus din China au fost repatriati prin activarea mecanismului de protectie civila al Uniunii Europene, a anuntat, la 3 februarie, Ministerul Afacerilor Externe, potrivit www.mae.ro. Unul dintre cetatenii romani a fost repatriat cu un zbor organizat de catre Republica Federala Germania, iar ceilalti trei - cu un zbor organizat de catre Republica Franceza.
SOCIAL* Guvernul a adoptat in sedinta din 4 februarie o hotarare care simplifica acordarea biletelor de tratament balnear pentru pensionari. De aceasta hotarare ar urma sa beneficieze aproximativ 200.000 de pensionari. Alocarea bugetara va fi de 370 de milioane de lei.
JUSTI IE* Fostul presedinte al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a fost condamnat, in data de 3 februarie, de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, intr-un dosar in care este acuzat de DNA ca a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judetean in Buzau intr-o importanta functie publica. Instanta a mai dispus mentinerea masurii asiguratorii pana la concurenta sumei de 62.143 lei. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.* Ministerul Justitiei (MJ) a anuntat, la 3 februarie, rezultatele selectiei pentru propunerile de numire in mai multe functii de conducere la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Pentru functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, il propune pe procurorul general interimar, Bogdan Licu. Madalina Scarlat este propusa pentru functia de adjunct al procurorului-sef al DNA. Pentru functia de adjunct al procurorului general a fost propusa Maria Magdalena Militaru de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, iar pentru functia de sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica de la PICCJ - Adriana Denisa Cristodor. Procurorul Catalin Ranco Pitu este propunerea pentru functia de sef al Sectiei parchetelor militare de la PICCJ, in timp ce pentru functia de adjunct al procurorului-sef de la DIICOT a fost propusa Oana Daniela Patu. Pentru functiile de procuror-sef la Sectia de resurse umane si documentare Parchetul General, sef Sectia de combatere a coruptiei, respectiv sef al Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul DNA nu se vor face propuneri, optandu-se pentru respingerea candidaturilor si organizarea unei noi proceduri de selectie, precizeaza www.just.ro.* La 7 februarie, interlopul Vasile Balint, zis Sile Camataru, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la sase ani inchisoare cu executare intr-un dosar de proxenetism. Instanta a revocat eliberarea conditionata in cazul acestuia si a dispus sa execute, pe langa cei 6 ani inchisoare, un rest de pedeapsa de 1.210 zile inchisoare, dintr-o condamnare de 13 ani primita anterior in alt dosar.
ECONOMIC* eful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, a anuntat la 4 februarie, in urma sedintei de guvern, ca a fost adoptata Ordonanta de Urgenta pentru reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care prevede reducerea structurii de personal cu peste 2.000 de posturi si eliminarea a 35 de posturi de conducere.* Guvernul a aprobat, in sedinta din 4 februarie, Programul national pentru introducerea gazelor naturale in localitatile incalzite pe combustibil solid, prin care 200.000 de locuinte care se incalzesc cu lemne vor fi racordate la gaz metan, a anuntat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos. Ministrul a adaugat ca acest program porneste cu o baza pilot, urmand ca in perioada ce vine sa fie extins in functie de rata de succes a implementarii.
CULTURA* Conducerea si angajatii Centrului National al Dansului Bucuresti (CNDB) au intrat in greva generala din 5 februarie, intrucat pentru al patrulea an consecutiv bugetul institutiei este redus, lasand institutia in pragul colapsului. Pentru a intelege gravitatea situatiei, subventia alocata pentru programele si proiectele CNDB pentru anul 2020 este cu 10% mai mica fata de cea din 2019, an in care s-a atins recordul subfinantarii (cand institutia a primit doar 200.000 lei pentru programe si proiecte din subventie si a atras prin forte proprii 450.000 lei din finantari AFCN pentru a-si indeplini misiunea), se arata intr-un comunicat al CNDB.
SPORT* Romanca Simona Halep a urcat o pozitie, de pe locul trei pe doi, in clasamentul mondial al jucatoarelor profesioniste de tenis (WTA), dat publicitatii la 3 februarie, dupa semifinala jucata la Melbourne, la primul turneu de Mare lem al anului. Australianca Ashleigh Barty, si ea semifinalista la Melbourne, isi pastreaza pozitia de lider, cu un avans de peste 2.200 de puncte fata de Halep, care are la randul sau peste 800 de puncte mai mult fata de a treia clasata, Karolina Pliskova (Cehia).* Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, a anuntat, la 5 februarie, intr-o conferinta de presa, ca UEFA se va implica pentru ca barajul Ligii Natiunilor pe care echipa nationala a Romaniei il va disputa la 26 martie, in deplasare, cu Islanda sa nu se dispute pe un gazon inghetat, ci pe unul optim pentru fotbal.* Bistriteanul Tiberiu Useriu (45 ani) a terminat, la 6 februarie, pe locul al doilea, ultramaratonul Yukon Arctic Ultra desfasurat in Canada, in apropierea Cercului Polar, dupa ce a parcurs distanta de peste 300 de mile (circa 490 kilometri) in sapte zile si 33 de minute. Pe primul loc s-a clasat elvetianul Fabian Imfeld (33 ani), care a terminat cursa in sase zile, 18 ore si doua minute. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Lazaroiu)