Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Presedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la intalnirea cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, ca noul buget multianual al Uniunii Europene trebuie sa satisfaca nevoile diferite de dezvoltare si convergenta ale statelor membre si sa sprijine noile obiective asumate la nivel european, precum cele din domeniul digital si al schimbarilor climatice.

In cadrul discutiilor, presedintele Klaus Iohannis a prezentat aspectele de interes prioritar pentru Romania in raport cu viitorul buget al Uniunii, asigurand, totodata, de disponibilitatea tarii noastre de a contribui constructiv la avansarea negocierilor pentru ajungerea, in cel mai scurt timp posibil, la un acord cu privire la viitorul buget european. Presedintele Romaniei a aratat ca obiectivul unui acord rapid asupra acestui dosar politic major nu trebuie sa prevaleze asupra calitatii bugetului, arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. eful statului a reafirmat ca Romania sustine un buget ambitios, preferabil la nivelul propus de Comisia Europeana, in special in contextul in care au fost adaugate noi obiective.

Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat faptul ca Uniunea si-a asumat o serie de obiective importante prin Agenda Strategica pentru perioada 2019 - 2024, elaborata pe baza liniilor directoare agreate la Summitul de la Sibiu, iar o implementare reusita a acestor obiective trebuie sa fie sustinuta de o finantare corespunzatoare, precizeaza sursa citata.

Iohannis a insistat, in special, pe necesitatea asigurarii finantarii corespunzatoare a Politicii de Coeziune si a Politicii Agricole Comune, reiterand faptul ca aceste doua politici constituie principalele instrumente in reducerea decalajelor de dezvoltare intre statele membre si intre diferitele regiuni europene.

El a subliniat ca recuperarea decalajului de dezvoltare fata de media Uniunii Europene reprezinta o prioritate majora si pentru Romania si ca, prin prisma acestor realitati, tara noastra trebuie sa beneficieze de alocari nationale substantiale pentru aceste doua politici.

Presedintele Iohannis a aratat importanta asigurarii unor conditii de implementare flexibile si simplificate, care sa faciliteze accesul beneficiarilor la fondurile europene si, in acelasi timp, sa permita autoritatilor sa adapteze aceste finantari la nevoile specifice cu care se confrunta diferitele regiuni din Romania.

Acesta a punctat, cu privire la Politica de Coeziune, o serie de aspecte care prezinta un interes deosebit pentru Romania in viitorul buget european, si anume nevoia unei flexibilitati sporite a transferului intre fondurile aferente Politicii de Coeziune, o mai buna ajustare a cerintelor privind concentrarea tematica in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala, care sa permita continuarea finantarilor pentru infrastructura de baza, precum si necesitatea identificarii de solutii care sa permita finantarea proiectelor de infrastructura sociala din Fondul Social European.

Presedintele Romaniei a solicitat mentinerea regulii de dezangajare actuale (N+3) sau, daca nu este posibil acest lucru, asigurarea unei tranzitii line catre o regula N+2 si a subliniat importanta mentinerii ratelor de cofinantare pentru proiectele europene la aceleasi niveluri ca in actuala perioada de programare, precum si a unui nivel adecvat al prefinantarii, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Referitor la Politica Agricola Comuna, seful statului a sustinut ferm necesitatea continuarii procesului de convergenta externa a platilor directe, care sa permita reducerea discrepantelor intre fermieri la nivelul Uniunii Europene.

El a aratat ca Romania este in favoarea unui mecanism de plafonare a platilor directe pe baza voluntara, nu obligatorie, pentru a permite adaptarea regulilor la nevoile specifice ale agriculturii romanesti. In privinta Pilonului II al Politicii Agricole Comune, acesta a pledat pentru o crestere a alocarilor pentru dezvoltare rurala in raport cu propunerea Comisiei Europene.

Presedintele Iohannis si-a exprimat increderea, in finalul intrevederii cu oficialul european, ca argumentele prezentate vor fi reflectate, intr-o maniera corecta si obiectiva, in optiunile care vor fi supuse discutiilor la reuniunea Consiliului European din data de 20 februarie.

El a subliniat faptul ca ajungerea la un acord asupra viitorului buget depinde de disponibilitatea tuturor statelor membre si a institutiilor europene de a avansa in directia unei solutii echitabile, care sa poata genera consensul.

Presedintele Klaus Iohannis si presedintele Consiliului European au avut aceasta intrevedere pe tema Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021 - 2027, in vederea pregatirii reuniunii extraordinare a Consiliului European din 20 februarie. AGERPRES/(AS - editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Andreea Lazaroiu)