Ungaria a prezentat Ucrainei o propunere privind învăţământul în Transcarpatia; comisia de cooperare interguvernamentală se va reuni în martie
Szijjarto a participat la o conferinta de presa comuna cu vicepremierul ucrainean Dmitro Kuleba, dupa intrevederea avuta la Kiev. Intelegem dorinta Ucrainei de a asigura ca fiecare cetatean care traieste pe teritoriul ei trebuie sa poata vorbi limba ucraineana, dar si noi dorim sa ne asiguram ca etnicii unguri care traiesc in Transcarpatia isi pot folosi limba materna, a declarat ministrul ungar de externe.
Consideram ca ambele obiective pot fi atinse in acelasi timp, a completat el, adaugand de asemenea ca i-a prezentat propunerea ungara ministrului ucrainean al educatiei, Anna Novosad, si a convenit cu aceasta ca ea sa se intalneasca in viitorul apropiat cu asociatia profesorilor unguri din Transcarpatia.
Szijjarto a mai spus ca guvernul de la Budapesta are un interes clar sa reconstruiasca relatii bune de vecinatate cu Ucraina. Totusi, dorim sa realizam unele povesti de succes pragmatice care ar putea contribui la reconstruirea relatiilor dintre tarile noastre, a subliniat el. De aceea am adresat o invitatie pentru o intalnire a comisiei de cooperare interguvernamentala la Budapesta, in martie, a anuntat seful diplomatiei ungare.
Szijjarto si Koleba au convenit ca, dupa o intrerupere de sapte ani, a sosit momentul ca aceasta comisie sa se reuneasca din nou. Budapesta ar dori ca la aceasta intalnire sa se cada de acord asupra deschiderii a cel putin unui nou punct de frontiera intre cele doua tari, a precizat ministrul ungar.
Alte obiective ale reuniunii, a continuat el, includ incheierea unor acorduri privind o linie de credit oferita anterior de Ungaria pentru infrastructura, dezvoltarea cooperarii in sectoarele agricol si veterinar, precum si recunoasterea reciproca a titlurilor universitare.
Sunt de acord impreuna cu Dmitro Kuleba ca Trasncarpatia trebuie sa devina o poveste de succes. Ungaria este pregatita sa-si continue programul de dezvoltare lansat in Transcarpatia si sa sustina activitatea institutiilor de invatamant, culturale si de sanatate din regiune, a mai spus Szijjarto.
Daca reuniunea comisiei (interguvernamentale) va fi un succes, ea va crea premisele unui summit in primavara intre presedintele Volodimir Zelenski si premierul Viktor Orban, a concluzionat el, mentionand de asemenea ca Ungaria este dispusa sa ofere sprijin umanitar Ucrainei si a salutat planificata deschidere a unei curse aeriene directe intre Budapesta si Zaporojia.
La randul sau, vicepremierul Dmitro Kuleba a declarat ca ministrul ucrainean al culturii va elabora un proiect de lege privind protejarea drepturilor minoritatilor pe care-l va pune in dezbatere publica. El a adaugat ca guvernul de la Kiev va face toate eforturile posibile pentru a promova drepturile minoritatilor, conform angajamentelor sale internationale, si nu va intarzia adoptarea legii.
Szijjarto s-a mai intalnit la Kiev cu omologul sau ucrainean Vadim Pristaico si cu premierul Oleksi Honcearuk.
Relatiile dintre Budapesta si Kiev s-au tensionat mai ales in ultimii doi ani, dupa ce parlamentul ucrainean a adoptat o noua lege a educatiei. Votata la inceputul lunii septembrie 2017 si promulgata de presedintele de la acea vreme, Petro Porosenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase in Ucraina si extinderea utilizarii limbii ucrainene in sfera educatiei.
Conform actului normativ, studiul in invatamantul secundar si superior in Ucraina se face exclusiv in limba de stat (ucraineana), iar educatia in limbile minoritatilor este disponibila doar in gradinite si scoli primare.
AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionut Mares, editor online: Anda Badea)