Ministerul Apararii Nationale (MApN) informeaza ca la sediul Regimentului 74 Patriot din garnizoana Mihai Bravu a inceput pregatirea operatorilor pe echipamente de instruire prin simulare RT-3 (Reconfigurable Table Top Trainer), intrate recent in dotarea unitatii.

Potrivit MApN, instruirea are loc in pregatirea intrarii in serviciul Fortelor Aeriene Romane a sistemului de rachete sol-aer cu bataie mare Patriot.

Primul sistem Patriot din cele sapte achizitionate - patru pentru Fortele Aeriene si trei pentru Fortele Terestre - va intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane in a doua parte a acestui an, urmatoarele trei sisteme urmand a fi livrate pana la sfarsitul anului 2022.

Pana la aceasta data, peste 50 de militari din cadrul Fortelor Aeriene au absolvit o serie de cursuri de operare si mentenanta pentru sistemul Patriot, organizate in cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence din Fort Sill, Oklahoma, precizeaza MApN intr-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Intrarea in dotarea Fortelor Aeriene Romane a sistemului Patriot va asigura o capacitate de aparare antiaeriana esentiala pentru tara noastra, pentru apararea spatiului aerian national, parte a spatiului aerian al NATO.

Romania a achizitionat cea mai recenta versiune de sisteme Patriot aflate in serviciu si testate in lupta, capabila sa angajeze toate tipurile de amenintari aeriene actuale.

Sistemul Patriot a fost testat si perfectionat in lupta de-a lungul a cei peste 20 de ani de cand se afla in serviciu operational, 17 tari din intreaga lume detinand mai mult de 220 de astfel de sisteme, arata sursa citata. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tanasescu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea) Sursa foto: Fortele Aeriene Romane / Facebook