Inainte de a trece la discutiile dificile cu privire la livrarile de petrol rusesti catre Belarus, presedintele rus Vladimir Putin l-a servit vineri pe omologul sau belarus Aleksandr Lukasenko cu un terci din cereale cu fructe de padure, asa cum arata imaginile difuzate de postul de televiziune Rossia-24.

Ati mancat casa (terci pe baza de cereale - n.r.) de dimineata?, l-a intrebat Putin pe Lukasenko in fata camerelor de filmat.

Sper ca nu e facuta cu apa?, i-a raspuns Lukasenko, care prefera, la fel ca multi, terciul cu lapte.

Incercati, o sa va placa!, l-a indemnat Putin, care a declarat recent ca in ultimii ani casa a devenit principalul sau fel de mancare de dimineata, facuta cu apa, pentru ca asa este mai sanatoasa.

Presedintele Lukasenko a sosit inca de joi seara la Soci, statiune pe litoralul rusesc al Marii Negre, dupa ce se intalnise cu responsabili din sectorul energetic la Minsk, potrivit DPA.

Dupa micul dejun, cei doi sefi de stat au avut o discutie tete-a-tete, intr-o incercare de a rezolva disputa cu privire la pretul petrolului livrat de Rusia catre Belarus, o problema ce a pus la grea incercare relatiile traditionale solide intre tarile lor.

Lukasenko a acuzat in ultimele saptamani Rusia, cel mai apropiat aliat al Belarus, de o suprafacturare a livrarilor de petrol.

Joi, seful statului belarus a declarat ca Moscova nu a furnizat luna trecuta cantitatea convenita anterior. Desi Rusia a acceptat sa furnizeze doua milioane de tone de petrol pe luna catre Belarus, ea a furnizat doar 500.000 (de tone) in ianuarie, doar un sfert, a spus Lukasenko, citat de DPA.

Saptamana trecuta, secretarul de stat american Mike Pompeo, care a efectuat o vizita la Minsk, i-a spus lui Aleksandr Lukasenko ca SUA sunt dispuse sa furnizeze Belarusului intreaga cantitate de petrol de care tara are nevoie.

Pompeo, care a efectuat un turneu in mai multe foste republici sovietice, a fost cel mai inalt oficial american care a vizitat Belarus in mai mult de un deceniu. SUA si Belarus si-au restabilit in ultimele luni relatiile, grav afectate dupa ce Washingtonul l-a acuzat pe Lukasenko de trucarea alegerilor prezidentiale din 2006, cand si-a prelungit mandatul la conducerea statului.

Lukasenko conduce Belarusul cu o mana de fier de un sfert de secol si nu a tolerat disidenta fata de regimul sau.

Potrivit RBC, aceasta este prima intrevedere Putin-Lukasenko din noul an. Ultima lor intalnire a avut loc in decembrie, cand cei doi au abordat aspecte legate de aprofundarea integrarii celor doua state in cadrul uniunii statale Rusia-Belarus. Atunci discutiile dintre Putin si Lukasenko au durat cinci ore, iar la final nu au facut nicio declaratie de presa.

Conform speculatiilor din presa rusa si din cea internationala, intrucat mandatul de presedinte al lui Vladimir Putin se va incheia in 2024, iar Constitutia in vigoare ii interzice sa mai candideze, prin unirea Rusiei cu Belarusul, Putin ar putea sa-si prelungeasca prerogativele prezidentiale in calitate de sef al unui nou stat. Doar ca presedintele Lukasenko nu doreste sa cedeze nici suveranitatea tarii sale, si nici functia sa actuala.

Putin si Lukasenko au facut o pauza in discutii, care se prelungesc la Soci, pentru a juca o partida de hochei pe gheata, informeaza portalul RBC, semn ca intalnirea celor doi sefi de stat decurge intr-o nota amiabila. Putin a intrat in mod traditional pe gheata cu numarul 11 pe tricou, in timp ce Lukasenko a avut numarul 01, conform Interfax.

AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionut Mares, editor online: Anda Badea)