Plescavita - hamburger sarbesc
Multa lume din tara noastra aleg sa mearga peste granita, mai exact in Serbia, ca sa manance o plescavita originala, cu ingrediente si condimtente specifice, dar exista si in tara noastra restaurante cu specific sarbesc unde poti manca pleascavita sau alte mancaruri de acest gen.
Sarbii sunt ca si fratii nostri de peste Prut, deoarece si in aceste locuri, langa granita, sunt multi care vorbesc romana, odata fiind un partial teritoriu romanesc, de aceea, multi romani aleg sa-si petreaca Revelionul sau diferite vacante in Serbia, pentru ca e foarte usor de comunicat si mai ales, deoarece acolo sunt preturi foarte mici, in comparatie cu tara noastra.
Sa revenim la gustoasa plescavita, o mancare traditionala sarbeasca, dar raspandita in mai multe tari din veachea Iugoslavia, precum Bosnia-Herzegovina, Muntenegru, Macedonia, respectiv Croatia.
Ingredientul principal in acest hamburger este o chiftea specifica sarbeasca, formata din carne tocata (vita, porc sau de miel), amestecata cu ceapa tocata, ardei iute, piper si alte condimente.
Aceasta chiftea se baga intr-o chifla speciala, taiata, adaugandu-se rosii, ceapa, castraveti, salata verde, ketchup, mustar, smantana, kaimak (o crema speciala din branza). Pleascavita se poate servi si la farfurie, alaturi de cartofi prajiti. In Serbia, plescavita Leskovat a devenit brand protejat prin lege.
Plescavita s-a extins in mai multe tari europene, precum Germania, Austria sau Suedia, in special unde exista comunitati mari de sarbi. In Romania, plescavita a fost „importata”, nefiind marca inregistrata pe Clisura Dunarii, foarte frecventate de turisti din toata Europa care lauda aceasta delicatesa.
Pleascavita se poate prepara astfel:
Pentru o proportie de 150 grame se folosesc: 50 grame carne de vita, 50 grame carne de porc sau de miel, o ceapa mare, patru catei de usturoi, 20 grame de cascaval, 5 grame piper pisat si de 2.3 grame de sare fina. Aceasta reteta poate fi diversificata si aromata dupa bunul plac prin adaugare de praf de coriandru, scortisoara, chimen sau cardamom.
Compozitia se framanta ca aluatul, dupa ce se asaza pe o folie unsa cu ulei. Se lasa la „odihnit”, pentru omogenizre, in frigider, aproximativ 9-10 ore, apoi se scoate si se „toarna” intr-o forma cu o grosime de pana la un centimetru, presandu-se cu palmele. Dupa cateva minute se scoate si se pune pe gratar, in tigaie sau pe plita, timp de 10-12 minute, avandu-se grija sa se intoarca pe o parte si pe cealalta. Se poate servi la farfurie cu diferite garnituri, in special cartofi prajiti, ceapa feliata, ciuperci, pilaf de orez.
Pentru un gust cat mai savuros, spun cunoscatorii, pe masa ar trebui sa existe si o sticla de vin marca Dusa Dunava (Sufletul Dunarii) de origine din Kladova, un orasel de pe partea sarbeasca a Dunarii, care se invecineaza peste pod cu Drobeta Turnu Severin, resedinta judetului Mehedinti.
Ati mancat vreodata aceasta delicatesa? Merita incercata?