Osteoporoza - boala oaselor
Daca se considera ca o persoana poate fi diagnosticata cu osteoporoza, este nevoit sa faca un test DEXA, care foloseste raze X, pentru a afla daca are oasele fragile. Boala afecteaza toate oasele corpului, dar in special oasele soldului, coloanei vertebrale sau ale incheieturilor.
Putem preveni riscul aparitiei osteoporozei prin urmatorii factori:
- Contribuirea cu suficient calciu in timpul copilariei, atunci cand se dezvolta scheletul. La maturitate, copiii risca sa sufere de osteoporoza din cauza unui aport insuficient de calciu. In acelasi timp, adultii trebuie sa consume o anumita cantitate de calciu, in privinta careia, osul este distrus in continuu pe parcursul vietii. Doza zilnica recomandata de calciu pentru adulti este intre 500 si 800 mg, scopul fiind de a inlocui pierderile acestui mineral si formarea unui tesut nou.
- Fructele si legumele sunt alcalinizante si, desi contin putin calciu, ele stopeaza pierderile acestui mineral prin urina. Diminuarea producerii de hormoni, care insoteste menopauza, incurajeaza pierderea de calciu. Soia si derivatele ei contin hormoni vegetali (fitoestrogeni), care pot compensa partial aceasta scadere a activitatii ovarelor, reducand riscul aparitiei osteoporozei.
- Exercitiile fizice sunt foarte importante, in sensul ca, persoanele cu un stil de viata sedentar pierd mai multa masa osoasa decat acumuleaza. Exercitiile fizice stopeaza pierderile masei osoase si ajuta la prevenirea osteoporozei.
- Expunerea suficienta la soare este necesara pentru a sintetiza vitamina D in piele, ajutand transferul de calciu din intestin in fluxul sanguin. Persoanele cu tenul deschis produc suficienta vitamina D in urma unei expuneri de 5-10 minute la soare, persoanele cu tenul mai inchis trebuind sa stea expuse la soare de 2 ori mai mult.
- Este recomandat a nu se consuma alcool si a nu fuma, deoarece favorizeaza riscul aparitiei osteoporozei
- In urma recomandarii medicului se pot lua suplimente
Cel mai important factor reprezinta alimentatia corespunzatoare in prevenirea osteoporozei, dar nu numai in timpul maturitatii, ci si in prima si a doua copilarie. Cu cat este acumulata mai multa masa osoasa in timpul dezvoltarii, cu atat va fi mai mare rezerva de calciu la varsta adulta si cu cat mai tarziu va aparea osteoporoza.
Laptele contine cea mai mare sursa de calciu (circa 120 mg/ 100g). Cantitatea absorbita a acestui lapte este destul de ridicata intrucat lactoza si vitamina D faciliteaza abortia lui. Lactatele nu sunt singurele surse bogate in calciu, consumul lor in timpul dezvoltarii avand un impact in prevenirea osteoporozei la maturitate. Un studiu a dovedit, faptul ca, laptele si produsele lactate consumate la maturitate nu ajuta la prevenirea osteoporozei, de aceea, in ciuda faptului ca au un continut bogat in calciu, laptele si produsele lactate nu sunt suficiente si nici necesare pentru a avea oasele sanatoase.
In special tinerilor li se recomanda sa bea lapte si sa consume produse lactate, pentru a nu avea surprize neplacute la maturitate.