Un corp frumos si sanatos
Pentru un corp sanatos nu este suficient sa avem o alimentatie echilibrata, ci trebuie sa acordam timp și sportului, majoritatea uitand de el. Exercitiile fizice ne ajuta sa ne tinem corpul tonifiat, scad riscurile bolilor de inima, hipertensiunii, diabetul hazarat (tip 2) și de asemenea mentin sanatatea oaselor. Nu trebuie să fim sportivi de performata, asadar, nu exista „nu pot”, cu ambitie deplina putem face orice fel de exercitii fizice, în fiecare zi, deoarece vom avea de castigat din toate punctele de vedere. Calculatorul și televizorul, de cele mai multe ori, ne pune piedici timpului liber, ceea ce nu este chiar bine. E adevarat, poate fi un factor de recreere, dar nu trebuie acordat tot timpul pentru acestea. De aceea oamenii devin mult mai nesociabili și prefera sa ramana in casa. Trebuie facut un program, pe primul plan fiind sportul și dacă mai ramane timp, de asemenea si pentru celelalte lucruri. Trebuie facut orice este destinat pentru un corp sanatos, daca ne dorim bunastarea deplina.
Alimentatia, probabil cel mai important factor, deoacere corpul are nevoie de nutrienti precum: grasimi, proteine, carbohidrati si fibre alimentare. Fiecare doza de nutrient este importanta zilnic pentru un stil de viata sanatos, de aceea trebuie tinut faptul de principalele mese ale zilei (micul dejun, pranz și cina). Cel mai bine ar fi sa preparam mancarea acasa, fara sa mancam la restaurante, deoarece cumparam alimentele necesare, gatind singuri, cu atentie si vom stii cu exactitate ceea ce consumam. De asemenea, este bine să cunoastem benefiicile alimentelor pe care le consumam. De exemplu, nucile conțin vitamina B12 si au un rol important pentru creier, putand preveni boala Alzheimer sau varza creata (Kale) cu o buna sursa de nutrienti care imbunatateste vederea si previne cancerul.
Odihna, un alt factor foarte important pentru regenerarea energiei consumate si pentru combaterea stresului. Indicat ar fi să respectam obiceiurile legate de odihna, astfel incat sa beneficiem de o buna stare a organismului. Durata de somn recomandata variaza de la un individ la altul, in funcție de varsta, dar media peste perioada adolescentei ar fi de aproximativ 8 ore. Somnul ii ajuta, in oarecare masura, pe cei ce sufera de o boala, incetinind-o sa evolueze spre surmenaj. Un studiu arata că persoanele care dorm intre orele 22 si 24 raspund mai bine la teste de atentie, memorie, imaginatie și creativitate, in comparatie cu persoanele care dorm aceeasi perioada de timp, dar mai tarziu in noapte. Este foarte important sa ne obisnuim sa dormim in fiecare seara la aceeasi ora pentru un stil de viata sanatos.
Apa, un ultim factor pentru un corp și un stil de viata sanatos, o sursa vitala pentru organismul nostru, fiecare celula din corpul uman are nevoie de apa, de aceea este nesesar si recomandat sa bem cel putin 2 litrii de apa pe zi. Nu doar ca previne deshidratarea, dar ajuta si pastrarea sanatatii rinichilor, eliminand toxinele si celulele moarte.