Locul unde s-a pogorat Duhul Sfant peste apostoli este tot acolo si tot acelasi unde s-a tinut Cina cea de Taina si unde s-a petrecut Evanghelia din Duminica Tomii. Acest loc se afla in sudul Ierusalimului, afara de zidurile de azi ale cetatii. Se vede ca si pe atunci acest loc era mai retras []Locul unde s-a pogorat Duhul Sfant peste apostoli este tot acolo si tot acelasi unde s-a tinut Cina cea de Taina si unde s-a petrecut Evanghelia din Duminica Tomii. Acest loc se afla in sudul Ierusalimului, afara de zidurile de azi ale cetatii. Se vede ca si pe atunci acest loc era mai retras din vederea iudeilor si din vuietul orasului si poate de aceea il alegeau apostolii pentru intalnirile si rugaciunile lor.

Plecam spre acest loc. Iesim din vuietul orasului si o apucam spre sudul Ierusalimului. Ma gandesc in mi ne: iata ce potrivire minunata! Pentru ca sa mergi la locul unde s-a pogorat Duhul Sfant, trebuie sa iesi mai intai din vuietul si zgomotul orasului. Pentru ca sa poti primii darul si harul Duhului Sfant trebuie sa faci tot asa: sa te retragi mai intai din vuietul acestei lumi, sa te retragi din moda si datinile acestei lumi, sa te retragi in rugaciune, in cugetare despre cele sufletesti si sa incui usa inimii tale fata de duhul acestei lumi (Efeseiti 2,2).

Calea noastra spre locul Pogorarii Duhului Sfant este si ea o predica pe care o pun aici spre invatatura tuturor.

Iata-ne ajunsi in fata locului unde S-a pogorat Duhul Sfant. Este azi pe acest loc o biserica araba (mohamedana), al carei chip l-am dat cand am vorbit despre locul unde s-a tinut Cina cea de Taina. Pentru ca sa putem intra inlauntru trebuie sa platim bacsis si trebuie sa ne tragem peste ghete niste pantofi, caci dupa legea mohamedana in bisericile lor e oprit sa intre cineva incaltat. Ei intra numai dupa ce mai intai s-au descaltat si si-au spalat picioarele.

Intram inlauntru si iata-ne ajunsi in locul unde s-a pogorat Duhul Sfant in chipul limbilor de foc peste apostoli. Este acest loc o incapere mare si inalta, avand cateva columne ce se prelungesc sus in niste boltituri si arcuri. E o incapere goala, rece si neimpodobita, asa cum sunt cele mai multe moschei (biserici) musul mane. Dam pe pagina urmatoare fotografia acestei incaperi. Tot in acesta cladire se spune ca ar fi si mormantul lui David. In fotografia cladirii se vad niste trepte in fund. Pe aceasta usa intrand, arabii arata un mormant acoperit cu matase verde despre care se spune ca e mormantul lui David.

Ceea ce te izbeste mai intai cand ajungi la locul Po gorarii Duhului Sfant este faptul ca acest loc de o atat de mare insemnatate crestina se afla azi in mainile si stapanirea necredinciosilor. E un loc strain noua cres tinilor si sufletul ti se umple de mahnire cand afli acest lucru. Ai vrea sa te rogi, ai vrea sa cazi in genunchi si n-ai unde. Esti intr-o casa straina, imi vine sa intreb: Doamne, cum se poate una ca asta? cum poti Tu suferi una ca asta? Simt insa ca aceasta mahnire si indignare dintr-o data se topeste in sufletul meu, si in locul ei imi pune parca cineva o alta gandire. Scrie la Lumina Satelor , imi sopteste un glas tainic ca locul unde...